Η γαλοπούλα γεμιστή κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Είναι μία χριστουγεννιάτικη συνταγή που αξίζει να φτιάξετε για...

Η γαλοπούλα γεμιστή κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Είναι μία χριστουγεννιάτικη συνταγή που αξίζει να φτιάξετε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στις γιορτές. Η γέμιση μπορεί να είναι με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι ή ρύζι αναλόγως πως την προτιμά ο καθένας.

  • προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 3 ώρες
547

Για την γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Λίγο θυμάρι
  • Για τη γέμιση
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχάρι - χοιρινό, μία φορά περασμένο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 15 δαμάσκηνα
  • 15 κάστανα (βρασμένα)
  • 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ)
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για τη σάλτσα ψητού

  • Όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 100 γρ. μαυροδάφνη
  • 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γρ. ζωμός
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γαλοπούλα γεμιστή, Τα Χριστούγεννα είναι για τους περισσότερους, αν όχι για όλους, η καλύτερη εποχή του χρόνου. Όλοι ανυπομονούν για το γιορτινό τραπέζι όπου θα σερβιριστεί η παραδοσιακή γαλοπούλα γεμιστή. Αυτή η συνταγή έχει την τιμητική της τις μέρες των Χριστουγέννων αλλά και πολλές παραλλαγές. Μπορεί να γίνει γεμιστή με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι ή ρύζι. Η Αργυρώ σου έχει την πιο υπέροχη και χριστουγεννιάτικη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα. Είναι το φαγητό που όλοι περιμένουν να δουν στο τραπέζι των ημερών.

    Γαλοπούλα γεμιστή-γέμιση

    Αν χρησιμοποιήσετε εντόσθια στη γέμιση, πρέπει πρώτα να καθαρίσετε τις μεμβράνες, να πλύνετε τα εντόσθια και να τα ψιλοκόψετε.

    Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200οC, να ροδίσουν.

    Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά και τα εντόσθια για 6 με 7 λεπτά.

    Μία ψιλοκομμένη φέτα μπέικον μέσα στον κιμά θα απογειώσει τη γέμιση.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το ξύσμα και στίβουμε μισό πορτοκάλι.

    Προετοιμασία γαλοπούλας

    Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σπιτικό ζωμό.

    Αν η γαλοπούλα που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατεψυγμένη, θα πρέπει να ξεπαγώσει σωστά στην συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα.

    Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι και προαιρετικά λίγο σχοινόπρασο. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.

    Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).

    Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα του πουλερικού από το στήθος ώστε να κάνουμε θήκη.

    Με τα δάχτυλα βάζουμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα. Κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού.

    Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι.

    Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Δείτε εδώ πιο αναλυτικά, πώς να δέσετε σωστά τη γεμιστή γαλοπούλα.

    Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.

    Να θυμάστε ότι ποτέ δεν γεμίζουμε την γαλοπούλα ή άλλο κρέας παρά μόνο όταν πρόκειται να μπει κατευθείαν στο φούρνο.

    Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, και ψήνουμε για 40 λεπτά, να ροδίσει.

    Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά. 

    Μετά από 45 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες.

    Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.

    Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.

    Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη η γεμιστή γαλοπούλα, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.

    Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.

    Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

    Εάν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το μπήγουμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο, γιατί αυτό αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψαχνό) και αν δείξει 82°C τότε είναι έτοιμη.

    Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.

    Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι.

    Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση και μας δίνουν την καλύτερη σάλτσα για ψητή γαλοπούλα.

    Για τη σάλτσα της γαλοπούλας

    Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 3 με 4 λεπτά, ανακατεύοντας με σύρμα.

    Προσθέτουμε το κρασί.

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της σάλτσας.

    Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό – ζεστό πάντα- ανακατεύοντας με σύρμα.

    Βράζουμε τη σάλτσα.

    Προσθέτουμε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάμε τη γεμιστή γαλοπούλα για να ενισχύσουμε τη σάλτσα.

    Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Σιγοβράζουμε 8 με 10 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.

    Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή.

    Σερβίρουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα gravy σε σαλτσιέρα.

    Συνοδεύουμε με 2-3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

    Διαβάστε οπωσδήποτε και όλα τα μυστικά επιτυχίας, για να φτιάξετε την τέλεια γεμιστή γαλοπούλα!

    Μπορείτε να συνοδεύσετε τη γεμιστή γαλοπούλα και με την παρακάτω φανταστική σάλτσα:

    cranberry sauce συνταγη σάλτσα κράνμπερι σως για γαλοπουλα κρεας κοτοπουλο
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται