Η γαλοπούλα γεμιστή κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες από την Αργυρώ και θα έχετε την...

Η γαλοπούλα γεμιστή κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες από την Αργυρώ και θα έχετε την ωραιότερη γαλοπούλα με τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό. Είναι μία χριστουγεννιάτικη συνταγή που αξίζει να φτιάξετε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στις γιορτές. Η γέμιση μπορεί να είναι με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι ή ρύζι αναλόγως πως την προτιμά ο καθένας. Φτιάξτε την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα και όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

  • προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 3 ώρες
Βαθμολογήστε

Για την γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • Τα εντόσθια (συκώτι-καρδιά κ.λπ.)
  • 300 γρ. χοιρινός κιμάς (μία φορά περασμένος)
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (μία φορά περασμένος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο)
  • 15 κάστανα (βρασμένα και κομμένα στα δύο)
  • 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ)
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για το ζωμό

  • Λαιμός και φτερούγες γαλοπούλας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο στα 4)
  • 1 κλων. σέλερι
  • 1 κλων. μαϊντανός
  • 1 φύλλο πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Για τη σάλτσα ψητού
  • Όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 lt ζωμός
  • 1 κλων. δεντρολίβανο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γαλοπούλα γεμιστή, Τα Χριστούγεννα είναι για τους περισσότερους, αν όχι για όλους, η καλύτερη εποχή του χρόνου. Όλοι ανυπομονούν για το γιορτινό τραπέζι όπου θα σερβιριστεί η παραδοσιακή γαλοπούλα γεμιστή. Αυτή η συνταγή έχει την τιμητική της τις μέρες των Χριστουγέννων αλλά και πολλές παραλλαγές. Μπορεί να γίνει γεμιστή με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι ή ρύζι. Η Αργυρώ σου έχει την πιο υπέροχη και χριστουγεννιάτικη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα. Είναι το φαγητό που όλοι περιμένουν να δουν στο τραπέζι των ημερών.

    Για την γαλοπούλα γεμιστή

    Καθαρίζουμε πρώτα τις μεμβράνες από τα εντόσθια.

    Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.

    Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200οC, να ροδίσουν.

    Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά και τα εντόσθια για 6 με 7 λεπτά.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Διαφήμιση

    Για το ζωμό

    Στο ελαιόλαδο ροδίζουμε ελαφρά το λαιμό και τις φτερούγες.

    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, να λαδωθούν.

    Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και αφού πάρει βράση ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.

    Σουρώνουμε το ζωμό.

    Ξεκοκαλίζουμε όσο μπορούμε το λαιμό και ρίχνουμε το κρέας του στο ζωμό.

    Τον διατηρούμε ζεστό.

    Για τη γαλοπούλα γεμιστή

    Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό).

    Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά.

    Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).

    Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι.

    Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.

    Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.

    Να θυμάστε ότι ποτέ δεν γεμίζουμε τη γαλοπούλα ή άλλο κρέας παρά μόνο όταν πρόκειται να μπει κατευθείαν στο φούρνο.

    Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, και ψήνουμε για 40 λεπτά, να ροδίσει.

    Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά. 

    Μετά από 45 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες.

    Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.

    Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

    Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη η γεμιστή γαλοπούλα, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.

    Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.

    Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

    Εάν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το μπήγουμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο, γιατί αυτό αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψαχνό) και αν δείξει 82°C τότε είναι έτοιμη.

    Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.

    Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι.

    Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση.

    Για τη σάλτσα ψητού

    Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 3 με 4 λεπτά, ανακατεύοντας με σύρμα.

    Προσθέτουμε το κρασί.

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της σάλτσας.

    Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό -ζεστό πάντα- ανακατεύοντας με σύρμα.

    Βράζουμε τη σάλτσα.

    Προσθέτουμε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάμε τη γεμιστή γαλοπούλα για να ενισχύσουμε τη σάλτσα.

    Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Σιγοβράζουμε 8 με 10 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.

    Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή.

    Σερβίρουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

    Συνοδεύουμε με 2-3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×