Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
- Για τους γίγαντες πλακί, πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής.
- Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
- Ετοιμάζουμε τη σύμβραση.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα.
- Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο.
- Τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά και να μοσχομυρίσει.
- Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. νερό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά
- Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση.
- Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τους γίγαντες πλακί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους.
- Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν.
- Σε περιόδους εκτός νηστείας, στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.