Γλυκό των Βάσκων

Υλικά

Για το βάσκικο καμμένο τσιζκεικ

  • 800 γρ. τυρί κρέμα
  • 1,5 φλ. ζάχαρη
  • 6 αυγά μεγάλα
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 2 πρέζα/ες κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • Για το σερβίρισμα
  • Κανέλα
  • Άχνη ζάχαρη

Γλυκό των Βάσκων

Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά.

Στα πλαϊνά πρέπει να εξέχει το χαρτί 2-3 εκατοστά από τη φόρμα γιατί φουσκώνει στο ψήσιμο και μετά το ψήσιμο πέφτει ο όγκος του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190 °C.

Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε να ενωθούν και να λιώσει τελείως το τυρί και η ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα για 1 με 2 λεπτά.

Σκάβουμε με σπάτουλα τα πλαϊνά του μπολ.

Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.

Κάθε φορά πρέπει να πίνει το μείγμα το αυγό που προσθέτουμε πριν ρίξουμε το επόμενο.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό σημείο.

Ρίχνουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και την βανίλια.

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα για το βασκικό τσιζκεικ μετά από 1 με 2 λεπτά σταματάμε το μίξερ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στην κρέμα τυριού.

Χτυπάμε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.

Το μείγμα πρέπει να είναι λείο, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε το γλυκό  στη φόρμα.

Με προσοχή μεταφέρουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C για περίπου 1 ώρα.

Η επιφάνεια του θα ροδίσει πολύ, σχεδόν πρέπει να καεί και το εσωτερικό θα είναι τρεμουλιαστό όταν ψηθεί.

Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Όσο κρυώνει θα συρρικνώνεται ελαφρά και θα πέσει ο όγκος του. Όμως έτσι γίνεται.

Όταν κρυώσει τελείως το ξεφορμάρουμε.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε αν θέλουμε πασπαλίζουμε άχνη και κανέλα.

Μυστικά

Μπορείς να φτιάξεις το γλυκό των Βάσκων μια ημέρα πριν και αφού κρυώσει να το διατηρήσεις στο ψυγείο. Άσε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το σερβίρεις.

Αυτό που το χαρακτηρίζει, είναι το καψάλισμα στην επιφάνεια, σαν να καίγεται δηλαδή εξωτερικά και να δημιουργεί μια σκουρόχρωμη κρούστα.

Μπορείς να το πασπαλίσεις με λίγη ζάχαρη που όταν ψηθεί θα μοιάζει σαν την καραμέλα στην επιφάνεια της κρεμ μπρουλέ.

Είναι πολύ κοντά στην ελληνική γεύση μιας και μοιάζει πολύ με Ελληνικές νησιώτικες συνταγές.

Το γλυκό των Βάσκων είναι ένα γλυκό που ψήνεται για πολύ ώρα σε δυνατή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ σκούρα κρούστα, σχεδόν καίγεται εξωτερικά και δίνει απίστευτη γεύση.

Φουσκώνει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος σαν το σουφλέ, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε αντικολλητικό χαρτί μέσα στη φόρμα.

Όταν ψηθεί πρέπει να μείνει και να κρυώσει τελείως και να σταθεροποιηθεί, αλλιώς δεν κόβεται σε κομμάτι.

Μερικά ακόμα μυστικά για το ισπανικό τσιζκεικ

Άλλο χαρακτηριστικό για το γλυκό των Βάσκων με την σχεδόν καμένη επιφάνεια, είναι ότι ενώ φουσκώνει σαν σουφλέ όταν ψήνεται, μετά το ψήσιμο συρρικνώνεται όσο κρυώνει και πέφτει ο όγκος του γλυκού. Το αποτέλεσμα είναι να σκάει ελαφρά γύρω γύρω. Όμως έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει. Και πιστέψτε με θα απολαύσετε το τέλειο γλυκό των Βάσκων με την χαρακτηριστική «καμένη» σκούρα και πεντανόστιμη κρούστα.

Ιδανικά χρειάζεστε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση, που πρέπει όμως να την ντύσετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ώστε να μην τρέξει από τα πλαϊνά το υγρό μείγμα όταν το βάλετε μέσα στη φόρμα.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε στρογγυλό ταψάκι και βάλτε μέσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τσαλακώσετε και βρέξτε το χαρτί ψησίματος να μαλακώσει. Στύψτε το, ανοίξτε το και βάλτε το μέσα στο ταψί. Στρώστε το με τα χέρια να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού.

Βουτυρώστε πολύ καλά την φόρμα. Κόψτε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και καλύψτε τη φόρμα καθώς και τα πλαϊνά γιατί το γλυκό των Βάσκων φουσκώνει πολύ όσο ψήνεται.

Τοποθετήστε το χαρτί στα 2/3 της φόρμας και καλύψτε το κενό της φόρμας με το δεύτερο κομμάτι χαρτί ψησίματος, καλύπτοντας μερικώς το άλλο χαρτί. Έτσι δημιουργείται μια φόρμα χαρτιού όπου μέσα θα βάλετε το υγρό για να να ψηθεί και να σταθεροποιηθεί.

https://www.argiro.gr/recipe/glyko-ton-vaskon/