Ηπειρώτικη κρεατόπιτα

Μια πίτα παραδοσιακή και γεμάτη ιστορία και έθιμα είναι η Ηπειρώτικη κρεατόπιτα ή αλλιώς Γιαννιώτικη βασιλόπιτα. Η πίτα που δεν έχει σχέση με καμία άλλη σε όλη την Ελλάδα, παρασκευάζεται με παραλλαγές σε όλη την Ήπειρο. Αλλού, θα τη βρούμε με ρύζι ή τραχανά, με κοτόπουλο ή χοιρινό ή και τα δύο μαζί, αλλά πάντα μέσα της κρύβει τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ηπείρου και συμβολίζει την αφθονία και την καλοτυχία της καινούργιας χρονιάς. Σίγουρα είναι η πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Δύσκολη
2:00

18

1 ώρα

1 ώρα

Ηπειρώτικη κρεατόπιτα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Τηγάνι

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρέας, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι.
  2. Καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40΄.
  3. Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια.
  4. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρέας από το ζωμό και σουρώνουμε.
  5. Αφού κρυώσουν, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το χοιρινό.
  6. Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο.
  7. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 7΄-8΄, όχι να πάρει χρώμα.
  8. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5΄-6΄.
  9. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα 3/4 φλ. ζωμό (με τον οποίο βράσαμε τα κρεατικά), προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12′, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά της.
  10. Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  11. Το στήσιμο
  12. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών.
  13. Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα με λιωμένο βούτυρο.
  14. Αδειάζουμε τη γέμιση και μπήγουμε το φλουρί.
  15. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  16. Χαράζουμε  σε κομμάτια ρόμβου και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  17. Ψήσιμο – χρόνος
  18. Ραντίζουμε με λίγο ζωμό και ψήνουμε την ηπειρώτικη κρεατόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

  1. Ο τραχανάς κάνει την πίτα λίγο πιο αφράτη και συγχρόνως μαζεύει τα περιττά υγρά.
Απόρρητο