Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρέας, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι.
- Καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40΄.
- Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρέας από το ζωμό και σουρώνουμε.
- Αφού κρυώσουν, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το χοιρινό.
- Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 7΄-8΄, όχι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5΄-6΄.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και τα 3/4 φλ. ζωμό (με τον οποίο βράσαμε τα κρεατικά), προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12′, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά της.
- Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών.
- Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα με λιωμένο βούτυρο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και μπήγουμε το φλουρί.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
- Χαράζουμε σε κομμάτια ρόμβου και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήσιμο – χρόνος
- Ραντίζουμε με λίγο ζωμό και ψήνουμε την ηπειρώτικη κρεατόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Το στήσιμο
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
- Ο τραχανάς κάνει την πίτα λίγο πιο αφράτη και συγχρόνως μαζεύει τα περιττά υγρά.