Εκτέλεση
Για την ηπειρώτικη κρεατόπιτα με χοιρινό και κοτόπουλο, ή αλλιώς Γιαννιώτικη βασιλόπιτα αλμυρή, βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρέας, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι. Καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40΄. Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια.
Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρέας από το ζωμό και σουρώνουμε. Αφού κρυώσουν, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το χοιρινό.
Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 7΄-8΄, όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5΄-6΄. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα 3/4 φλ. ζωμό (με τον οποίο βράσαμε τα κρεατικά), αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12′, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά της.
Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών. Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ραντίζοντάς τα με λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε τη γέμιση και μπήγουμε το φλουρί. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε με λίγο ζωμό και ψήνουμε την ηπειρώτικη κρεατόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Extra Tip για την παραδοσιακή ηπειρώτικη κρεατόπιτα
Ο τραχανάς κάνει την πίτα λίγο πιο αφράτη και συγχρόνως μαζεύει τα περιττά υγρά.
Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά επιτυχίας για τις πιο νόστιμες πίτες με χωριάτικο φύλλο.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Βρείτε τες όλες εδώ!