Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Θέλει το βούτυρο να είναι χλιαρό, όχι ζεστό, όταν θα το βάλουμε στο μίγμα. Θα τα κεντήσουμε με τσιμπιδάκι.
Η ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο, το νερό και με τα δάχτυλα την μαζεύουμε σε μαλακή μπάλα.
Πρέπει να είναι απαλή, μαλακή και βουτυράτη.
Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15΄ το λιγότερο.
Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι.
Για το μοντάρισμα
Παίρνουμε κομμάτι της ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι.
Το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμισης.
Κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.
Ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Σχέδια
Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια με τσιμπιδάκι πλακέ ή με 2 πιρούνια κάνοντας σχέδια σαν κεντήματα.
Ψήσιμο-Χρόνος
Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄ μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
Μαζεύουμε τα ισλί αφού κρυώσουν, όλα κοντά κοντά στο ταψί και σιγά σιγά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά.
Αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά (3-4) και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι κι από την άλλη πλευρά για 2-3΄.
Τα βγάζουμε σε σχάρα αν τα θέλουμε τραγανά, ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν σιρόπι αν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.
Είναι γλυκό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην μικρά Ασία.
Όλη η Μακεδονία, μετά τις ανταλλαγές του πληθυσμού, μοσχοβολάει βουτυράτα ισλί τα Χριστούγεννα. Για αυθεντικά παραδοσιακά της κυρίας Φανής Μπιτζίδη.
Μυστικό
Όσο πιο λίγο ζυμώσουμε το αλεύρι στη ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα βγουν. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τη ζύμη τόσο πιο σκληρά θα βγουν.
Ξεκουράστε τη ζύμη για 15΄ το λιγότερο και μετά πλάστε τα γλυκά.
Ιδανικά χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι για να τσιμπήσουμε. Εναλλακτικά τσιμπάμε με 2 πιρούνια που έχουν λεπτά δόντια.
Τα κλασικά γίνονται και με γάλα αντί για νερό. Όμως με το νερό γίνονται πολύ αφράτα.
Παλιά χρησιμοποιούσαν αμμωνία στη ζύμη ή σταχτόνερο (αλισίβα). Πιο αφράτα όμως γίνονται με το νερό.
Στην θέση της αμμωνίας βάζουμε baking powder.
Για να τα κάνετε νηστίσιμα, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι και το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ανθρακούχο νερό.
1 σφηνάκι κονιάκ στη ζύμη δίνει αρώματα.
Δεν κολλάνε γιατί η ζύμη είναι λαδερή. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα ψησίματος για εύκολο καθάρισμα στο ταψί.
Το καρύδι πρέπει να είναι ψιλοκομμένο και όχι αλεσμένο. Πρέπει στην κάθε μπουκιά να δαγκώνεις το καρύδι.
Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
Διατηρούνται για πολλές ημέρες. Τα επηρεάζει μόνο η υγρασία του χώρου και μαλακώνουν. Γι’ αυτό κλείστε τα σε αεροστεγές κουτί.