Εκτέλεση
Για τα αυθεντικά ισλί ή ιτσλί όπως λέγονται, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Το βούτυρο πρέπει να είναι χλιαρό, όχι ζεστό, όταν θα το βάλουμε στο μείγμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο το νερό και με τα δάχτυλα μαζεύουμε την ζύμη σε μαλακή μπάλα.
Η ζύμη για ισλί πρέπει να είναι απαλή μαλακή και βουτυράτη.
Σκεπάζουμε την ζύμη ισλί με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15΄ το λιγότερο.
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι .
Το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης. Κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.
Ακουμπάμε τα ισλί σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια με τσιμπιδάκι πλακέ ή με 2 πιρούνια κάνοντας σχέδια ισλί σαν κεντήματα.
Ψήνουμε τα ισλί στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄μέχρι να ροδίσουν.
Μαζεύουμε τα ισλί αφού κρυώσουν, όλα κοντά κοντά στο ταψί και σιγά σιγά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά.
Αφήνουμε τα ισλί να σταθούν για λίγα λεπτά (3-4) και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι κι από την άλλη πλευρά για 2-3΄.
Τα βγάζουμε σε σχάρα αν τα θέλουμε τραγανά, ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν σιρόπι αν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.
Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι. Κάθε ισλί παίρνει 1 κ.γλ. γέμιση.
Το σιρόπι στη γέμιση μαζεύει το μείγμα σε πάστα και δεν σκορπάει το καρύδι. Δίνει γεύση και ωραία υφή στη γέμιση.
Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
Τα παραδοσιακά ισλί ή ιτσλί, είναι γλυκό χριστουγεννιάτικο. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην μικρά Ασία.
Όλη η Μακεδονία, μετά τις ανταλλαγές του πληθυσμού, μοσχοβολάει βουτυράτα ισλί τα Χριστούγεννα. Συνταγή για αυθεντικά παραδοσιακά ισλί της κυρίας Φανής Μπιτζίδη.
Μυστικά για τα παραδοσιακά ισλί
–Όσο πιο λίγο ζυμώσουμε το αλεύρι στη ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα ισλί. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τη ζύμη τόσο πιο σκληρά θα βγουν τα ισλί.
–Ξεκουράστε τη ζύμη για ισλί για 15΄ το λιγότερο και μετά πλάστε τα γλυκά.
–Ιδανικά τσιμπάμε τα ισλί με τσιμπιδάκι. Εναλλακτικά τσιμπάμε με 2 πιρούνια που έχουν λεπτά δόντια.
–Τα κλασικά ισλί γίνονται και με γάλα αντί για νερό. Όμως με το νερό γίνονται πολύ αφράτα.
–Παλιά χρησιμοποιούσαν αμμωνία στη ζύμη ή σταχτόνερο (αλισίβα). Πιο αφράτα όμως γίνονται με το νερό.
-Στην θέση της αμμωνίας βάζουμε μπέικιν
-Νηστίσιμα ισλί. Για να κάνετε τα ισλί νηστίσιμα, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι και το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ανθρακούχο νερό.
–1 σφηνάκι κονιάκ στη ζύμη δίνει αρώματα.
–Τα ισλί δεν κολλάνε γιατί η ζύμη είναι λαδερή. Προαιρετικά μπορείτε να βάλε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για εύκολο καθάρισμα στο ταψί.
–Το καρύδι πρέπει να είναι ψιλοκομμένο και όχι αλεσμένο. Πρέπει στην κάθε μπουκιά να δαγκώνεις το καρύδι.
–Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
–Τα ισλί διατηρούνται για πολλές ημέρες όπως τα μελομακάρονα. Τα επηρεάζει μόνο η υγρασία του χώρου και μαλακώνουν. Γι αυτό κλείστε τα σε αεροστεγές κουτί.