Ισλί
Για τα αυθεντικά ισλί ή ιτσλί όπως λέγονται,
ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Το ισλί θέλει το βούτυρο να είναι χλιαρό, όχι ζεστό, όταν θα το βάλουμε στο μίγμα. Θα τα κεντήσουμε με τσιμπιδάκι για ισλί και θα τους τρελάνουμε όλους. Στη συνέχεια,
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο, το νερό και με τα δάχτυλα μαζεύουμε τη ζύμη σε μαλακή μπάλα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή και βουτυράτη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15΄ το λιγότερο.
- Παίρνουμε κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι.
- Το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης. Κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.
- Ακουμπάμε τα ισλί σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
- Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια με τσιμπιδάκι για ισλί πλακέ ή με 2 πιρούνια κάνοντας σχέδια σαν κεντήματα.
- Ψήνουμε στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄μέχρι να ροδίσουν.
- Μαζεύουμε τα ισλί αφού κρυώσουν, όλα κοντά κοντά στο ταψί και σιγά σιγά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά.
- Αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά (3-4) και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι κι από την άλλη πλευρά για 2-3΄.
- Τα βγάζουμε σε σχάρα αν τα θέλουμε τραγανά, ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν σιρόπι αν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.
Για τη γέμιση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι.
- Κάθε ισλί παίρνει 1 κ.γλ. γέμιση.
- Το σιρόπι στη γέμιση μαζεύει το μίγμα σε πάστα και δεν σκορπάει το καρύδι.
- Δίνει γεύση και ωραία υφή στη γέμιση.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
Τα παραδοσιακά ισλί ή ιτσλί, είναι γλυκό χριστουγεννιάτικο. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην μικρά Ασία.
Όλη η Μακεδονία, μετά τις ανταλλαγές του πληθυσμού, μοσχοβολάει βουτυράτα ισλί τα Χριστούγεννα. Για αυθεντικά παραδοσιακά της κυρίας Φανής Μπιτζίδη.
Το μυστικό για τα παραδοσιακά ισλί
- Όσο πιο λίγο ζυμώσουμε το αλεύρι στη ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα ισλί. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τη ζύμη τόσο πιο σκληρά θα βγουν.
- Ξεκουράστε τη ζύμη για 15΄ το λιγότερο και μετά πλάστε τα γλυκά.
- Ιδανικά χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι για να τσιμπήσουμε τα ισλί. Εναλλακτικά τσιμπάμε με 2 πιρούνια που έχουν λεπτά δόντια.
- Τα κλασικά γίνονται και με γάλα αντί για νερό. Όμως με το νερό γίνονται πολύ αφράτα.
- Παλιά χρησιμοποιούσαν αμμωνία στη ζύμη ή σταχτόνερο (αλισίβα). Πιο αφράτα όμως γίνονται με το νερό.
- Στην θέση της αμμωνίας βάζουμε baking powder.
- Νηστίσιμα ισλί. Για να τα κάνετε νηστίσιμα, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι και το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ανθρακούχο νερό.
- 1 σφηνάκι κονιάκ στη ζύμη δίνει αρώματα.
- Τα ισλί δεν κολλάνε γιατί η ζύμη είναι λαδερή. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα ψησίματος για εύκολο καθάρισμα στο ταψί.
- Το καρύδι πρέπει να είναι ψιλοκομμένο και όχι αλεσμένο. Πρέπει στην κάθε μπουκιά να δαγκώνεις το καρύδι.
- Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
- Τα ισλί διατηρούνται για πολλές ημέρες. Τα επηρεάζει μόνο η υγρασία του χώρου και μαλακώνουν. Γι’ αυτό κλείστε τα σε αεροστεγές κουτί.