Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Με λίγα απλά υλικά η γέμιση για καλαμάρια γίνεται υπέροχη.
- Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Ψιλοκόβουμε λίγα από τα πλοκάμια.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα βότανα για να ξεκινήσουμε τη γέμιση και κρατάμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι και λίγα βότανα για το ταψί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε για 3-4’ ανακατεύοντας να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρουμε για 2-3´.
- Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2-3’ να λαδωθεί.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Όταν στεγνώσει η γέμιση, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1-1/2 φλ. νερό.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7′ να τραβήξει η γέμιση τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως.
- Προσοχή στην ένταση της φωτιάς γιατί αν βράζετε δυνατά θα εξατμιστεί το νερό πριν γίνει το πλιγούρι.
- Όσο ακόμα είναι ζουμερή η γέμιση την αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα, τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
- Κρατάμε λίγο από τα κρεμμυδάκια και τα βότανα για το ταψί.
- Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Για να τα γεμίσουμε εύκολα, υπάρχει ένα μυστικό ώστε να γλιστράει η γέμιση μέσα χωρίς πίεση. Πρέπει στο πίσω κάτω μέρος του, να κάνουμε μια μικρή χαρακιά με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας.
- Τα γεμίζουμε αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα.
- Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
- Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και 1 ντομάτα σε λεπτές φέτες.
- Κάνουμε δηλαδή ένα στρώμα για να τα ακουμπήσουμε.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε.
- Τα βάζουμε επάνω σε μία στρώση.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά του ταψιού. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
- Μπορείτε αν θέλετε να πολτοποιήσετε τα υγρά του ταψιού, με λίγα από τα λαχανικά του ταψιού και να δημιουργήσετε μια νόστιμη σάλτσα.
Tips
- Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα καλαμάρια.
- Μην ψήνετε για πολύ ώρα το τρυφερό καλαμάρι γιατί θα στεγνώσει και θα βγει σκληρό.
- Τα μυρωδικά μπαίνουν πάντα στο τέλος της γέμισης.