Παραδοσιακή συνταγή χταποδόπιτας από την Κεφαλονιά. Το ρύζι ρουφάει όλη την νοστιμιά του χταποδιού και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Παραδοσιακή συνταγή χταποδόπιτας από την Κεφαλονιά. Το ρύζι ρουφάει όλη την νοστιμιά του χταποδιού και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για τη χταποδόπιτα

  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 1 μεγάλο χταπόδι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 5 κόκκους πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Το βρασμένο χταπόδι με τον ζωμό του
  • ½ φλ. ρύζι
  • 2 ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σάμψυχο (μαντζουράνα)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να κοκκινίσει για περίπου 10′.

    Τότε προσθέτουμε μέσα τη δάφνη, το ολόκληρο σκόρδο, το κρασί, το ξύδι και τους κόκκους πιπεριού.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 40′ επιπλέον.

    Γέμιση

    Κρατάμε τον ζωμό του χταποδιού για την γέμιση και ψιλοκόβουμε το χταπόδι.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι, το ρύζι τον ζωμό χταποδιού και την τριμμένη ντομάτα.

    Σιγοβράζουμε τα υλικά της γέμισης για 8-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι, χωρίς να στεγνώσει τελείως η γέμιση.

    Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

    Τέλος προσθέτουμε τα βότανα μάραθο και μαντζουράνα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Αλάτι συνήθως δεν βάζουμε γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό.

    Χταποδόπιτα

    Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκατ. και στρώνουμε τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

    Βάζουμε την ζουμερή γέμιση μέσα και την απλώνουμε κουτάλι.

    Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δυο φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

    Τσιμπάμε και ενώνουμε τις άκρες.

    Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.

    Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στην κάτω σχάρα (αντιστάσεις πάνω κάτω).

    Είναι έτοιμη όταν ροδίσει και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.

    Αφήνουμε να σταθεί για 15′ και σερβίρουμε.

    Ευχαριστούμε τον chef Γεράσιμο Στεφανάτο από την Άσσο Κεφαλονιάς για την Κεφαλονίτικη συνταγή χταποδόπιτας.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται