Για τα καλαμαρακια
Βάζουμε τα καλαμαράκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν τελείως.
Τα βάζουμε σε ένα δίσκο και τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 4-5’ να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε την σπασμένη σκελίδα σκόρδου.
Σοτάρουμε για 1’
Προσθέτουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε για 2’.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 2’
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και την κάπαρη.
Αφήνουμε την σάλτσα στην φωτιά για 2’ να πυκνώσει.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Σερβίρουμε αμέσως τα καλαμάρια με την πυκνή σάλτσα κρασιού.
Για το σερβίρισμα
Γαρνίρουμε με τέταρτα λεμονιού και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Προαιρετικά ραντίζουμε με λίγες σταγόνες πράσινο λάδι μαϊντανού.
Για το λάδι μαϊντανού
Θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό και 150 ml ελαιόλαδο.
Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια του μαϊντανού.
Τα βυθίζουμε για 1’ σε νερό που βράζει.
Μετά το ζεμάτισμα τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Τα πολτοποιούμε.
Σουρώνουμε το πράσινο λάδι μαϊντανού και το διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για μερικές ημέρες.
Γαρνίρουμε σούπες και φαγητά.