Είναι τέλειος μεζές, αλλά και ένα εξίσου φανταστικό ορεκτικό ή ακόμα και σάλτσα για μια μακαρονάδα. Απολαύστε το έτσι όπως σας αρέσει!

Είναι τέλειος μεζές, αλλά και ένα εξίσου φανταστικό ορεκτικό ή ακόμα και σάλτσα για μια μακαρονάδα. Απολαύστε το έτσι όπως σας αρέσει!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
1

Για τα καλαμαράκια με φινόκιο

  • 500 γρ. καλαμάρι κομμένο και καθαρισμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 φινόκιο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασι
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλή ξαλμυρισμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Τέταρτα λεμονιού
  • Φρυγανισμένο ψωμί
  • Λίγο λάδι μαϊντανού (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Στεγνώνουμε καλά τα καλαμαράκια.

    Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού.

    Πρέπει η σάλτσα να πυκνώσει.

    Για τα καλαμαρακια

    Βάζουμε τα καλαμαράκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν τελείως.

    Τα βάζουμε σε ένα δίσκο και τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 4-5’ να ροδίσει ελαφρά.

    Προσθέτουμε την σπασμένη σκελίδα σκόρδου.

    Σοτάρουμε για 1’

    Προσθέτουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε για 2’.

    Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 2’

    Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και την κάπαρη.

    Αφήνουμε την σάλτσα στην φωτιά για 2’ να πυκνώσει.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

    Σερβίρουμε αμέσως τα καλαμάρια με την πυκνή σάλτσα κρασιού.

    Για το σερβίρισμα

    Γαρνίρουμε με τέταρτα λεμονιού και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

    Προαιρετικά ραντίζουμε με λίγες σταγόνες πράσινο λάδι μαϊντανού.

    Διαφήμιση

    Για το λάδι μαϊντανού

    Θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό και 150 ml ελαιόλαδο.

    Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια του μαϊντανού.

    Τα βυθίζουμε για 1’ σε νερό που βράζει.

    Μετά το ζεμάτισμα τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

    Τα πολτοποιούμε.

    Σουρώνουμε το πράσινο λάδι μαϊντανού και το διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

    Γαρνίρουμε σούπες και φαγητά.

    Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για το καθάρισμα και τη σωστή συντήρηση των θαλασσινών:

    Διαφήμιση

    Ποιο από τα θαλασσινά προτιμάτε;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται