• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
255

Υλικά

  • Μερίδες 35 τμχ
  • Για τη ζύμη
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη Κρήτης
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 4 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 1 άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • λίγη κανέλα για να βάλουμε πάνω στα καλιτσούνια
  • 1-2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • νεραντζόφυλλα πλυμένα καλά
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Καλιτσούνια από την Αργυρώ

    Για τα καλιτσούνια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη.

    Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

    Με ένα κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα ρίχνουμε στο μείγμα.

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.

     

    Για τη γέμιση

    Περνάμε τη μυζήθρα από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.

    Αλείφουμε με λάδι τις θήκες τάρτας. Παίρνουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μικρό καρύδι, τη βάζουμε στο κέντρο της θήκης και την απλώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια της θήκης.

    Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και αφού την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη τη θήκη, αλείφουμε με λίγο από τα χτυπημένα αυγά με νερό (για χρώμα) και ρίχνουμε και λίγη κανέλα.

    Τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό σχήμα.

    Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες τις θήκες. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τις θήκες σε ένα ταψί.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄-30΄, μέχρι να πάρουν χρώμα.

    Όταν βγάλουμε τα καλιτσούνια από το φούρνο, τα βγάζουμε από τις θήκες και ρίχνουμε από πάνω τα νεραντζόφυλλα για άρωμα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται