Το πεντανόστιμο κρέας γίνεται λουκούμι που λιώνει στο στόμα, και έτσι θα εισπράξετε συγχαρητήρια από όλους.

Το πεντανόστιμο κρέας γίνεται λουκούμι που λιώνει στο στόμα, και έτσι θα εισπράξετε συγχαρητήρια από όλους.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 ώρες & 30 λεπτά
55

Για το καταφιώτικο Κοζάνης

  • 2 kg ζυγούρι κομμένο σε μερίδες (αρνί)
  • 2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
  • 4 άνυδρα (κόκκινα) ξερά κρεμμύδια
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 4 πιπεριές κόκκινες
  • 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κοκκινοπίπερο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το καταφιώτικο Κοζάνης

    Για το ζυγούρι στη γάστρα βάζουμε πρώτα το κρέας στην κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες.

    Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως για το μουσακά.

    Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

    Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες.

    Προσθέτουμε το σκόρδο.

    Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το κοκκινοπίπερο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.

    Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

    Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160°C.

    Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100°C μέχρι την επομένη το μεσημέρι και γίνεται λουκούμι!

    Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται