Κέικ με σύκα

Κέικ με σύκα, ζουμερό και αρωματικό. Διαλέξτε φρέσκα, ώριμα και σφιχτά σύκα. Θα τα προσθέσουμε στο κέικ μαζί με τη φλούδα τους.

Εύκολη
1:10

8 - 10 τεμάχια

10 λεπτά

1 ώρα

κέικ με σύκα

Υλικά

Εξοπλισμός

Μίξερ χειρός

Μίξερ χειρός

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά σύκα. Πρώτα τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα τα χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα τους.
  2. Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και ντύνουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) και ψήνουμε το κέικ στη χαμηλότερη σχάρα.
  4. Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και το χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψει.
  5. Ενώ το μίξερ λειτουργεί, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη.
  6. Χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και όλο το μείγμα να μοιάζει με κρέμα.
  7. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό, περιμένουμε να απορροφηθεί καλά πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  8. Ρίχνουμε το ξύσμα και το αλάτι.
  9. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό επίπεδο.
  10. Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι μέσα στο μείγμα του κέικ και προσθέτουμε το γάλα με τον χυμό λεμονιού.
  11. Χτυπάμε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
  12. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κοσκινίζοντάς το μέσα στο κέικ.
  13. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι.
  14. Στη συνέχεια, σταματάμε το μίξερ.
  15. Κόβουμε τα 3 σύκα στα 4 και κάθε κομμάτι στη μέση. Εγώ χρησιμοποιώ τα σύκα με τη φλούδα τους. Μπορείτε να την αφαιρέσετε αν θέλετε. Αλλά το άρωμα και η γεύση θα είναι καλύτερη με τη φλούδα.
  16. Ρίχνουμε τα κομμάτια φρέσκου σύκου μέσα στο κέικ και με σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα.
  17. Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα.
  18. Ισιώνουμε την επιφάνεια του με σπάτουλα.
  19. Κόβουμε τα υπόλοιπα 3 σύκα σε φέτες και τα ακουμπάμε στην επιφάνεια του κέικ.
  20. Ελαφρά με την παλάμη πιέζουμε να μπουν στο μαλακό κέικ.
  21. Τοποθετείστε το κέικ με σύκα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου μέχρι να στεγνώσει το κέντρο του.
  22. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί σωστά βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στην καρδιά του. Αν η λάμα βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
  23. Αφήνουμε το κέικ με σύκα να σταθεί για 15’ στη φόρμα και να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το βάζουμε σε πιατέλα.
  24. Σερβίρουμε με γιαούρτι ή φρέσκο τυρί κρέμα.

Tips

  • Το κέικ σύκου διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες.
  • Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο στην κατάψυξη, αφού κρυώσει τελείως, για έως και 3 μήνες. Για να το ξεπαγώσετε, αφήστε το σκεπασμένο στη συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.
Απόρρητο