Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά σύκα. Πρώτα τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα τα χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα τους.
- Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και ντύνουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) και ψήνουμε το κέικ στη χαμηλότερη σχάρα.
- Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και το χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψει.
- Ενώ το μίξερ λειτουργεί, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη.
- Χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και όλο το μείγμα να μοιάζει με κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό, περιμένουμε να απορροφηθεί καλά πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και το αλάτι.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό επίπεδο.
- Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι μέσα στο μείγμα του κέικ και προσθέτουμε το γάλα με τον χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κοσκινίζοντάς το μέσα στο κέικ.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι.
- Στη συνέχεια, σταματάμε το μίξερ.
- Κόβουμε τα 3 σύκα στα 4 και κάθε κομμάτι στη μέση. Εγώ χρησιμοποιώ τα σύκα με τη φλούδα τους. Μπορείτε να την αφαιρέσετε αν θέλετε. Αλλά το άρωμα και η γεύση θα είναι καλύτερη με τη φλούδα.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια φρέσκου σύκου μέσα στο κέικ και με σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα.
- Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια του με σπάτουλα.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα 3 σύκα σε φέτες και τα ακουμπάμε στην επιφάνεια του κέικ.
- Ελαφρά με την παλάμη πιέζουμε να μπουν στο μαλακό κέικ.
- Τοποθετείστε το κέικ με σύκα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου μέχρι να στεγνώσει το κέντρο του.
- Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί σωστά βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στην καρδιά του. Αν η λάμα βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ με σύκα να σταθεί για 15’ στη φόρμα και να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Σερβίρουμε με γιαούρτι ή φρέσκο τυρί κρέμα.
Tips
- Το κέικ σύκου διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες.
- Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο στην κατάψυξη, αφού κρυώσει τελείως, για έως και 3 μήνες. Για να το ξεπαγώσετε, αφήστε το σκεπασμένο στη συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.