Κέικ χωρίς αυγά

Κέικ χωρίς αυγά, το πιο νόστιμο νηστίσιμο κέικ που έχεις φάει ποτέ!

Εύκολη
1:05

12

10 λεπτά

55 λεπτά

κεικ χωρισ αυγα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Γλυκιά επιλογή είτε για επιδόρπιο, είτε για πρωινό ή και σνακ. Η μη παρουσία βουτύρου από το κέικ χωρίς αυγά και μίξερ μας γλυτώνει από τα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που εκτός από θερμίδες φαίνεται να  αποτελούν όχι σύμμαχο της καλής υγείας μας και κυρίως της καρδιάς. Ένα κομμάτι μας δίνει υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών κυρίως C και συμπλέγματος Β.

Εξοπλισμός

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Video

Εκτέλεση

    1. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα και 6 ατομικά φορμάκια.
    2. Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
    3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
    4. Προσθέτουμε το νερό.
    5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μίγμα μας.
    6. Αν θέλετε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας ψιλοκόψτε την και προσθέστε την.
    7. Αδειάζουμε το μισό μίγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
    8. Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Ελέγχουμε εάν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του.
    9. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το γαρνίρουμε.
    10. Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΑΣΟ

    1. Βάζουμε το κακάο, την ζάχαρη, το νερό και το φυτικό βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
    2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύ σιρόπι.
    3. Μπορείτε να αρωματίσετε με λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά.
    4. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.
    5. Αφήστε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το γλυκό.
    6. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται.
Απόρρητο