Εκτέλεση
Για το κέικ χωρίς αυγά, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
Προσθέτουμε το νερό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 βαθμούς C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό. Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Γλυκιά επιλογή είτε για επιδόρπιο, είτε για πρωινό ή και σνακ. Η μη παρουσία βουτύρου μας γλυτώνει από τα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που εκτός από θερμίδες φαίνεται να αποτελούν όχι σύμμαχο της καλής υγείας μας και κυρίως της καρδιάς. Ένα κομμάτι μας δίνει υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών κυρίως C και συμπλέγματος Β.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Ανακαλύψτε τα 12 μυστικά υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυγά στα γλυκά σας!