Κιμαδόπιτα σε στρώσεις

Υλικά

Για την πίτα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 4 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. νερό
  • 2 αυγά

Για τη γέμιση

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 500 γρ. κιμά
  • 1 κ.σ. μπουκόβο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα/ες κανέλα
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. 

Τα αφήνουμε για 7- 8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον κιμά και το καρότο, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τον κιμά να μείνει σχεδόν με το λάδι του, που θα έχει γίνει κόκκινο από την πάπρικα και το καρότο.

Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του.

Τέλος, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Για τα φύλλα

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το 1 αυγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό με σύρμα.

Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί με διάμετρο όσο το άνοιγμα του. Δεν θέλουμε να περισσεύει καθόλου το φύλλο στις άκρες του ταψιού.

Αν έχουμε μικρότερο ταψί το κόβουμε ακριβώς στην διάμετρο του.

Τα κομμάτια που περισσεύουν από τις άκρες τα στρώνουμε στην μέση.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο.

Περιχύνουμε με 2 κουταλιές από τη γέμιση και αλείφουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια.

Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει στις άκρες.

Ρίχνουμε τη γέμιση κατά τον ίδιο τρόπο.

Στρώνουμε το 3 φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε τη γέμιση.

Συνεχίζουμε με το 4 φύλλο και περιχύνουμε με κιμά.

Καλύπτουμε με το προτελευταίο και τελευταίο φύλλο, αφού ραντίσουμε ενδιάμεσα και αλείψουμε όλη την επιφάνεια με λίγο κιμά.

Τέλος χαράζουμε την επιφάνεια τετράγωνα κομμάτια.

Στη γέμιση που έχει περισσέψει, προσθέτουμε 1 αβγό.

Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας,  να πάει παντού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, ή στους 160°C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά.

https://www.argiro.gr/recipe/kimadopita-se-stroseis/