Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Εκτέλεση
- Βάζουμε το σαφράν στον ζεστό ζωμό κι αφήνουμε στην άκρη.
- Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την κοιλιά της κότας κι αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Έπειτα ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμα τους.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 6-7’.
- Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από την εστία.
ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ
- Γεμίζουμε την κότα και το μείγμα κι όσο περισσέψει το βάζουμε σε μικρό ταψί.
- Δένουμε τα πόδια να συγκρατήσουμε την γέμιση. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και το το βάζουμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Τέλος στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι στο ταψί με τα υλικά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180 °C για 1 ώρα.
- Το ταψί στην αρχή θα γεμίσει ζουμάκια αλλά σιγά σιγά θα τα πιει το ρύζι.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να ανακτήσει τα υγρά του.
- Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε