Κουλουρία Ρόδου

Υλικά

  • 750 γραμ. αλεύρι σίτου
  • 250 γραμ. αλεύρι άσπρο
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • λίγο αλάτι
  • Για το βράσιμο και το σερβίρισμα
  • κατσικάκι ή μοσχαρίσια κόκκαλα
  • τριμμένο κεφαλοτύρι Αρχάγγελου βούτυρο

Κουλουρία Ρόδου

Για την κουλουρία Ρόδου, ή αλλιώς κουλουρία Αρχαγγέλου, σε μία λεκάνη ανακατεύουμε πρώτα τα δύο αλεύρια με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας συνέχεια. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια σκληρή ζύμη.

Αφήνουμε το ζυμάρι για 5 λεπτά να ξεκουραστεί. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το σινί και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, βάζοντας λίγο αλεύρι κάθε τόσο για να μην κολλήσει το φύλλο όπως το ανοίγουμε. Αφού η ζύμη ανοιχτεί σε λεπτό στρογγυλό φύλλο, πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το τυλιγμένο στον πλάστη φύλλο κατά μήκος. Ανοίγουμε τις λωρίδες του φύλλου και αφαιρούμε τον πλάστη.

Έπειτα, κόβουμε κάθετα σε πάχος περίπου ενός εκατοστού. Απλώνουμε τα ζυμαρικά σε στεγνό καθαρό πανί και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεραθούν λίγο.

Βράζουμε κατσικάκι ή μοσχαρίσια κόκαλα. Σουρώνουμε το ζωμό και κρατάμε το κρέας χωριστά.

Παίρνουμε 2 λίτρα από το ζωμό και τον βάζουμε να χοχλάσει. Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά (μάτσι) και τα αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το ζωμό.

Τσιγαρίζουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω. Σερβίρουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι. Αν θέλουμε βάζουμε το κρέας στον φούρνο και το σερβίρουμε χωριστά.

Μερικές πληροφορίες ακόμα

Τα μάτσι ή κουλουρία, παλιότερα τα έφτιαχναν το καλοκαίρι και τα ξέραιναν για να περάσουν όλο το χειμώνα. Στην πιο απλή μορφή τους τα έβραζαν, τα σούρωναν και έριχναν από πάνω λάδι ή βούτυρο με τριμμένο τυρί. Σε όλη τη Ρόδο τα βρίσκουμε μαγειρεμένα με φακές, όπως το φακόρυζο, όπου αντικαθιστούσε το ρύζι, με φασόλια ή βρασμένα με λιωμένο ταχίνι. Ακόμη τρώγονται και σαν γλυκό γνωστό ως Ματσόγαλο ή Γαλακτοκουλουρία, όπου τα μάτσι βράζονται μέσα σε γάλα και σε πολλά χωριά τα πασπαλίζουν με κανέλα και ζάχαρη.

Δείτε τη συνταγή για να φτιάξετε τα μάτσι εδώ.

Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι από το βιβλίο “Μακριά μυρωδιά-Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου” του Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη.

https://www.argiro.gr/recipe/koulouria-rodou/