Κουνουπίδι ογκρατέν από την Αργυρω, μία πεντανόστιμη συνταγή για κουνουπίδι κρεμα γαλακτος, γιαούρτι και τυριά που αξίζει να δοκιμάσεις.

Κουνουπίδι ογκρατέν από την Αργυρω, μία πεντανόστιμη συνταγή για κουνουπίδι κρεμα γαλακτος, γιαούρτι και τυριά που αξίζει να δοκιμάσεις.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
305
  • 1½ kg κουνουπίδι
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Για την κρέμα
  • 1 kg γάλα φρέσκο
  • 500 γρ. γαλακτος
  • 6 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
  • 3 αυγά χωρισμένα
  • 100 γρ. (½ κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι
  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το κουνουπίδι

    Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια με ένα μαχαίρι.

    Τα αφήνουμε σε λεκάνη με 1/4 φλ. ξίδι για 10 λεπτά.

    Τα ξεπλένουμε και τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.

    Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι.

    Για την κρέμα

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο κι αλάτι.

    Ανακατεύουμε τα υλικά όσο ακόμη είναι κρύα για να διαλυθούν.

    Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και  ανακατεύοντας συχνά με σύρμα την αφήνουμε να δέσει.

    Τη βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

    Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε γρήγορα, όπως επίσης και το γιαούρτι.

    Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια με συρμα μεχρι να σχηματισουν απαλες κορυφες  και τα προσθέτουμε αναμειγνύοντάς τα με κουτάλι με κοφτές κινήσεις.

    Για το στήσιμο

    Σε λαδωμένο τετράγωνο ή μακρόστενο πυρέξ ρίχνουμε 2 κουτάλες κρέμα και στρώνουμε κοντά κοντά τα κομμάτια κουνουπίδι.

    Εδώ κι εκεί μοιράζουμε το τυρί κρέμα.

    Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

    Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 200°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται