Κρεμμύδια γεμιστά νηστήσιμα

Νηστήσιμα γεμιστά κρεμμύδια με γέμιση ρυζιού, βοτάνων και πικάντικων μπαχαρικών. Χωρίς γλουτένη και vegan, αποτελούν ένα αρωματικό κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.

Μεσαία
0:45

5

15 λεπτά

30 λεπτά

κρεμμυδια γεμιστα νηστισιμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα μεγάλα κρεμμύδια και κόβουμε φέτες από τις άκρες. Τα χαράζουμε κάθετα μέχρι τη μέση.
  2. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό –να τα καλύπτει– και τα αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Το περιχύνουμε με το χυμό
    του λεμονιού.
  4. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, να
    μαλακώσει και να βγάλει τη γλύκα του.
  5. Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ρύζι, τον πελτέ, τη σταφίδα, το κουκουνάρι και το καρύδι. Ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά όλα τα υλικά και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  6. Συμπληρώνουμε 1½ φλιτζ. ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τελείως την εστία και σιγοβράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
  7. Αποσύρουμε τη ζουμερή γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, το κύμινο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  8. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα από τα μεγάλα λευκά κρεμμύδια.
  9. Βάζουμε στο κέντρο τους από 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγουμε σφιχτά.
  10. Τα αραδιάζουμε στο ταψί στριμωχτά στο ένα στο άλλο και με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
  11. Διαλύουμε τον πελτέ στο ζεστό νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  12. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί.
  13. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 30 λεπτά.
  14. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα γεμιστά κρεμμύδια μέσα για 15 λεπτά ακόμα, να τραβήξουν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.
Απόρρητο