Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μεγάλα κρεμμύδια και κόβουμε φέτες από τις άκρες. Τα χαράζουμε κάθετα μέχρι τη μέση.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό –να τα καλύπτει– και τα αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Το περιχύνουμε με το χυμό
του λεμονιού. - Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, να
μαλακώσει και να βγάλει τη γλύκα του. - Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ρύζι, τον πελτέ, τη σταφίδα, το κουκουνάρι και το καρύδι. Ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά όλα τα υλικά και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
- Συμπληρώνουμε 1½ φλιτζ. ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τελείως την εστία και σιγοβράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
- Αποσύρουμε τη ζουμερή γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, το κύμινο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα από τα μεγάλα λευκά κρεμμύδια.
- Βάζουμε στο κέντρο τους από 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγουμε σφιχτά.
- Τα αραδιάζουμε στο ταψί στριμωχτά στο ένα στο άλλο και με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
- Διαλύουμε τον πελτέ στο ζεστό νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 30 λεπτά.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα γεμιστά κρεμμύδια μέσα για 15 λεπτά ακόμα, να τραβήξουν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.