Για το λάδι βασιλικού
Φτιάχνουμε πρώτα το λάδι βασιλικού που θα χρησιμοποιήσουμε για να γαρνίρουμε την κρύα ντοματόσουπα.
Βάζουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βασιλικό και τη ρόκα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Τα πολτοποιούμε, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ελαιόλαδο.
Για την κρύα ντοματόσουπα
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε με τη ράβδο στο μπλέντερ.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό, το σκόρδο και το ψωμί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35΄, μέχρι να κρεμώσει και να πυκνώσει η σούπα.
Ανακατεύουμε συχνά, να λιώσει το ψωμί.
Προσοχή: η φωτιά να είναι μέτρια γιατί πιάνει η σούπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.
Μοιράζουμε τη ντοματόσουπα σε 6 βαθιά πιάτα. Προσθέτουμε τρίμματα φέτας και περιχύνουμε το πράσινο λάδι βασιλικού.
Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα. Όχι καυτή!