Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια της ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Με το ροδάκι το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.
Για το τηγάνισμα
Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα φύλλου από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού.
Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι.
Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι.
Έτσι, παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.
Με τον ίδιο τρόπο τα τηγανίζουμε όλα.
Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Για το σιρόπι
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα.
Τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.
Μυστικά
Διατηρούνται τραγανά για πολλές ημέρες αν τα έχετε προφυλαγμένα από υγρασία, σε μπολ που σφραγίζει αεροστεγώς.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Κονιάκ, σούμα (τσίπουρο παριανό) ή ούζο θα δώσουν αρώματα στη ζύμη και θα την κάνουν πιο τραγανή και εύθρυπτη.
Ο χυμός από πορτοκάλι και το ξύσμα δίνουν μοναδική γεύση.
Εναλλακτικά βάζεις μόνο νερό στα υγρά αντί για χυμό.
Σερβίρουμε με μέλι ζεστό (αραιό) με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε πάντα με κανέλα.
Η ζύμη πρέπει να μείνει και να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά το λιγότερο.
Δεν φουσκώνει αφού δεν έχει μαγιά.
Το φύλλο πρέπει να το ανοίξεις με ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο.
Μπορείς να τα φτιάξεις σε ό,τι σχήμα θέλεις εσύ.
Τα τηγανίζουμε πάντα σε βαθιά κατσαρόλα.
Γίνονται και στο φούρνο αλλά στο τηγάνι είναι 10 φορές πιο νόστιμα.
Στην Πάρο τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν μετά το τηγάνισμα.
Αν ακολουθείτε vegan διατροφή, παραλείψετε το μέλι και φτιάξτε απλό σιρόπι με ζάχαρη και νερό.