Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Για το ζελέ κυδώνι, διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά κυδώνια χωρίς χτυπήματα.
- Πλένουμε τα κυδώνια με τη φλούδα τους. Με καθαρή πετσέτα τα σκουπίζουμε πολύ καλά. Κόβουμε στα 4 και μετά κάθε φέτα στη μέση.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη φλούδα και την καρδιά-κουκούτσια, χωρίς να τα καθαρίσουμε. Καλύπτουμε με το νερό, να τα σκεπάζει καλά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση βράζουμε για 30′.
- Βάζουμε τουλπάνι μέσα σε σουρωτήρι. Όσο τα κυδώνια είναι ακόμα ζεστά, τα σουρώνουμε στο τουλπάνι κρατάμε το νερό αλλά και όλα τα λιωμένα φρούτα -σάρκα, φλούδες και σπόρους στο τουλπάνι.
- Δένουμε το τουλπάνι σε πουγκί και το στερεώνουμε πάνω στην κατσαρόλα με τον νερό που έβρασαν τα κυδώνια. Έτσι όλη την νύχτα, θα πέσει όλος ο χυμός των κυδωνιών σταγόνα σταγόνα μέσα στο νερό. Το νερό των κυδωνιών μετά το βράσιμο θα έχει μείνει περίπου 1 λίτρο.
- Την επόμενη μέρα, στύβουμε πολύ καλά, μέσα στην κατσαρόλα με το νερό των κυδωνιών, το τουλπάνι, για να πάρουμε όσο περισσότερο χυμό κυδώνι μπορούμε. Πετάμε ότι απέμεινε στο τουλπάνι.
- Τελειώνουμε το ζελέ κυδώνι, προσθέτωντας τη ζάχαρη, τους χυμούς από πορτοκάλι και λεμόνι, κι ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και βράζουμε για 30′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει το υγρό και να πάρει ένα ωραίο σκούρο ροζ προς κόκκινο χρώμα.
- Για να είστε σίγουροι ότι το ζελέ έχει τη σωστή πυκνότητα, παγώστε ένα πιάτο στην κατάψυξη για λίγο. Στάξτε λίγο καυτό ζελέ στο παγωμένο πιάτο. Τραβήξτε αυλάκι κι αν η γραμμή δεν κλείσει από υγρό ζελέ τότε έχουμε την ιδανική πυκνότητα λεμόνι.