Λαχανοντολμάδες  με κιμα  απο την Αργυρω. Λαχανοντολμαδες με  ρυζι παραδοσιακοι της...

Λαχανοντολμάδες  με κιμα  απο την Αργυρω. Λαχανοντολμαδες με  ρυζι παραδοσιακοι της Αργυρως. 

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
1794

Για τους λαχανοντολμαδες

  • 1 λάχανο
  • Υλικα για τη γέμιση
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κρεμμυδάκια
  • 2 καρότα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σαλτσα

  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Για την κρέμα
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γρ. ζωμός
  • 1/2 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ένα φανταστικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας είναι οι λαχανοντολμάδες. Μία συνταγή της γιαγιάς που αξίζει να φτιάξετε και να σερβίρετε στα τραπεζώματά σας. Γίνονται με κιμά και ρύζι αλλά μπορούν να γίνουν και νηστίσιμοι. Η σάλτσα αυγολέμονο που περιχύνεται πάνω στους ντολμάδες με λάχανο τους δίνει θεϊκή γεύση ενώ η κρέμα απογειώνει το φαγητό. Είναι μία εύκολη συνταγή από την Αργυρώ που θα έλεγε κανείς πως είναι οι λαχανοντολμάδες της τεμπέλας.

    Δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα σπίτι που να μην τοποθετεί σε περίοπτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μια μεγάλη, αυτοκρατορική πιατέλα, φορτωμένη με καλλιτεχνικά τυλιγμένους, μικρούς ή μεγάλους λαχανοντολμάδες. Η ιδανική εποχή για λαχανοντολμάδες είναι ο χειμώνας. Σύμφωνα όχι μόνο με τους γεωπόνους αλλά και με τις παλιές νοικοκυρές, οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και η παγωνιά, κάνουν το λάχανο κρουστό και αφράτο: τέλειο ώστε να περιβάλλει, με αριστοτεχνικό τύλιγμα, τη μαγική γέμιση από χοιρινό κιμά, κρεμμύδι, ρύζι και μυρωδικά, δίνοντας τους πιο γευστικούς, γεμάτους χυμούς χειμωνιάτικους λαχανοντολμάδες. Ωστόσο, οι λαχανοντολμάδες, αν και πλούσιοι σε γεύση και αρώματα, παραμένουν ένα σχετικά ελαφρύ πιάτο. Αν αγαπάτε τους λαχανοντολμάδες και θέλετε να τους απολαμβάνετε και το καλοκαίρι, δεν έχετε παρά να ζεματίσετε φύλλα λάχανου και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για τα καλοκαιρινά σας μαγειρέματα. Ως προς το μέγεθος του λαχανοντολμά, τώρα, αυτό είναι θέμα γούστου. Άλλοι τους προτιμούν χορταστικούς και μεγάλους, περιχυμένους με μία γενναιόδωρη δόση αυγολέμονο. Άλλοι προτιμούν τα μικρά, λεπτά όσο ένα δάχτυλο, σφιχτοτυλιγμένα ντολμαδάκια -τα γιαπράκια, όπως τα λέμε στη Μακεδονία. Το αν θα συνοδεύσουμε τους μικρούς ή μεγάλους λαχανοντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο, σάλτσα δεμένη με βούτυρο και κορν φλάουρ ή αν θα τους μαγειρέψουμε κοκκινιστούς είναι και αυτό ζήτημα προτίμησης, γεωγραφικής περιοχής και οικογενειακής παράδοσης. Λεμονάτοι ή κοκκινιστοί, οι λαχανοντολμάδες παραμένουν ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της χειμερινής μακεδονίτικης κουζίνας, με έντονες ανατολίτικες και προσφυγικές επιρροές

    Για τους λαχανοντολμάδες

    Καθαρίζουμε το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.

    Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

    Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

    Το καταληλο ρυζι ειναι το καρολινα

    Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.

    Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.

    Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.

    Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιας κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.

    Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

    Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.

    Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

    Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμαδες με αυγολέμονο.

    Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

    Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

    Για το αυγολεμονο

    Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.

    Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.

    Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.

    Για πιο παχύρρευστη σάλτσα για λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

    Παραδοσιακοι λαχανοντολμαδες

    Ζεσταίνουμε το λάδι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Ψήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα.

    Στύβουμε το λεμόνι.

    Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

    Κάτι μαγειρεύεται