Λουκανικόπιτες

Υλικά

Για τις λουκανικόπιτες

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 χωριάτικα λουκάνικα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 5-6 ντοματίνια
  • 1 φλ. κασέρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για την επάλειψη
  • 1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο σαν κιμά και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε ζυμώνοντας τα υλικά.

Ακουμπάμε από δύο κουταλιές γέμιση μέσα σε κάθε λουκανικόπιτα.

Για τις λουκανικόπιτες

Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200 °C στον αέρα. Θα ψήσουμε την ατομική λουκανικόπιτα στη μεσαία σχάρα.  

Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα για τη ζύμη ώστε το μέγεθος της να είναι περίπου 40×30 εκατοστά.

Με κουπ πατ διαμέτρου 10 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους στη σφολιάτα.

Βουτυρώνουμε φόρμες για μάφινς, βάζουμε μέσα τους δίσκους σφολιάτας.

Γεμίζουμε με τη γέμιση.

Κατά τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σφολιάτας σε πιο λεπτό φύλλο.

Με κουπ πατ 8 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους σφολιάτας.

Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τις άκρες από τα καπάκια σφολιάτας και κλείνουμε τα λουκανικοπιτάκια.

Τσιμπάμε τις άκρες της σφολιάτας περιμετρικά ώστε να φυλακίζουμε τη γέμιση.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μικρές χαρακιές, σταυρωτά στην επιφάνεια.

Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C και χαμηλώνουμε στους 170 °C στον αέρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνει τραγανή η σφολιάτα.

Αφήνουμε να σταθούν για 10΄ και ξεφορμάρουμε τα λουκανικοπιτάκια. Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μυστικά

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το λουκάνικο να είναι καθαρισμένο από το περίβλημά του.

Η κρύα σφολιάτα αγαπάει τον καυτό αέρα. Γι’ αυτό, ψήνουμε πάντα τη σφολιάτα στον αέρα στη μεσαία σχάρα.

Για να δώσουμε γρήγορα όγκο στη σφολιάτα, ψήνουμε πάντα τα πρώτα 10΄ σε δυνατή θερμοκρασία στον αέρα στη μεσαία σχάρα και μόλις φουσκώσει η σφολιάτα και ξεχωρίσουν οι στρώσεις της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ίσως 180 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά.

Για να δώσετε σχήμα στη ζύμη σφολιάτας, θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο. Εάν την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου πολύ ώρα, θα ανεβεί η θερμοκρασία της και θα σας δυσκολέψει στο να τη δουλέψετε και να της δώσετε σχήμα.

Αφού ψηθούν και κρυώσουν οι λουκανικόπιτες, μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Ζεστάνετε τα λουκανικοπιτάκια όπως είναι παγωμένα για 15′ στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, πριν σερβίρετε.

Αν αγαπάτε τη σφολιάτα, δείτε εδώ περισσότερες εύκολες και φανταστικές συνταγές!

https://www.argiro.gr/recipe/loukanikopites/