Για τα μακαρόνια μπολονέζ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τον κιμά, σπάζοντάς τον με κουτάλα σε μικρά μικρά κομμάτια για τη σάλτσα με κιμά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το 1 φλ. κρασί.
Τρίβουμε καλά με την κουτάλα τη βάση της κατσαρολας μέχρι να καθαρίσει τελείως.
Αφήνουμε να πιεί όλα τα υγρά μέχρι να στεγνώσει τελείως ο κιμάς.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το υπόλοιπο κρασί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και καπάκι, ώστε να σφραγίσει καλά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα μοιράζουμε στα πιάτα.
Βάζουμε μπόλικη σάλτσα μπολονέζ και τριμμένο τυρί κατά βούληση.
Τη σερβίρουμε ζεστή.
Μυστικά για αυθεντική σάλτσα
Φροντίζουμε ο κιμάς μας να μην είναι εντελώς άπαχος, γιατί λίγο λίπος δίνει απίστευτη γεύση και υφή στη σάλτσα μας.
Για να γίνει τέλεια η σάλτσα bologneze, πρέπει να σιγομαγειρευτεί, να είναι πολύ καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα και η σάλτσα ίσα που να κοχλάζει όσο περισσότερη ώρα γίνεται. Δηλαδή αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σε πολύ χαμηλή φωτιά για περισσότερη ώρα να μελώσει.
Ντεγκλασάρισμα: Είναι μια απαραίτητη διαδικασία που δίνει έξτρα γεύση και συμπυκνώνει όλα τα αρώματα του φαγητού.
Πώς γίνεται; Σβήνουμε συνήθως με κρασί ή άλλο αλκοόλ τα σοταρισμένα υλικά και τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν οι καραμελωμένοι χυμοί του κρέατος που στερεοποιήθηκαν από το σοτάρισμα.