Εκτέλεση
28Αυτά τα μακαρόνια με μελιτζάνα, είναι μια Ιταλική συνταγή για νόστιμη μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας, η διάσημη σπαγγέτι αλα νόρμα (pasta alla norma).
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει.
Αφήνουμε για 10′.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες εμπορίου ή φρέσκες. Αφήνουμε στην άκρη.
Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε με τους εξής τους τρόπους:
- Τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα για 10´να μαλακώσουν.
- Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε. Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 ανακατεύοντας να μαλακώσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30» ως 1′.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας. Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.
Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να βράζετε τέλεια τα μακαρόνια σας.
Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας για 1,5 με 2 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό.
Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα.
Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μυστικά για τα πιο νόστιμα μακαρόνια με μελιτζάνα
-Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο. Απαραίτητο το καλό στράγγισμα της μελιτζάνας μετά το μπάνιο σε νερό.
-Ψήνοντας τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που ραντίζουμε τις μελιτζάνες.
-Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές. Το αφήνω στην κρίση σας.
-Το τυρί δεν είναι απαραίτητο μιας και αποτελεί φαγητό κατεξοχήν νηστίσιμο στα νησιά, στην νηστεία του 15-Αύγουστου.
-Ο δεύτερος και ο τρίτος τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.
-Σε κάθε περίπτωση ακουμπάμε τις μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το λάδι.
-1 κ.σ τυρί κρέμα στη μακαρονάδα με μελιτζάνα όσο η σάλτσα είναι ακόμα ζεστή, δίνει πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή.
-Διαβάστε επίσης στα μυστικά που σας έχω εδώ πως καπνίζουμε τις μελιτζάνες.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ο ορισμός ενός ακόμα μεσογειακού πιάτου. Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν, αντίθετα, με ακόμα και σήμερα την ευρύτατη διαδομένη άποψη για το αντίθετο. Αυτό που πραγματικά παχαίνει είναι οι σάλτσες. Οι υδατάνθρακες μας άμεσα ενέργεια για τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ οι μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά καροτενοειδή κι αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία του οργανισμού και προφυλάσσουν από την ανεπιθύμητες δράσεις των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Αγαπάτε τα ζυμαρικά; Δείτε περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές εδώ.