Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Ο ορισμός ενός ακόμα μεσογειακού πιάτου. Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν, αντίθετα, με ακόμα και σήμερα την ευρύτατη διαδομένη άποψη για το αντίθετο. Αυτό που πραγματικά παχαίνει είναι οι σάλτσες. Οι υδατάνθρακες μας άμεσα ενέργεια για τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ οι μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά καροτενοειδή κι αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία του οργανισμού και προφυλάσσουν από την ανεπιθύμητες δράσεις των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.
- Τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε.
- Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας να μαλακώσουν.
- Ενναλακτικά τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να μαλακώσουν.
- Με όποιο τρόπο κι αν τις φτιάξουμε, τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30” ως 1′.
- Προσθέτουμε τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας.
- Προσθέτουμε μία πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.
- Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
- Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Ελέγχουμε το αλάτι, πιπέρι.
- Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
- Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 1,5 με 2 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό.
- Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο και απαραίτητο το καλό στράγγισμα της.
- Ψήνοντας τις αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που τις ραντίζουμε. Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές. Το αφήνω στην κρίση σας.
- Ο δεύτερος ψησίματος είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Για την pasta alla norma, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο ζυμαρικό σου αρέσει.