Τα πιο ωραία μακαρονια με μελιτζάνα, ντομάτα και βασιλικό. Pasta alla norma με ότι ζυμαρικό σου αρέσει!

Τα πιο ωραία μακαρονια με μελιτζάνα, ντομάτα και βασιλικό. Pasta alla norma με ότι ζυμαρικό σου αρέσει!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
336
  • 2 μελιτζάνες (μέτριες)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 συσκ. ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
  • 1 πρέζα/ες ρίγανη
  • Για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Βήμα 1

Οι μελιτζανες

Τις κόβουμε  με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.

Τις βάζουμε  σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει.

Αφήνουμε για 10 λεπτά.

Τις ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.

Μπορούμε να τις κάνουμε με 3 διαφορετικούς τρόπους:

Τηγάνισμα

Τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

Ψήσιμο

Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να μαλακώσουν.

Σωτάρισμα

Τις ραντίζουμε  με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε.

Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας να μαλακώσουν.

Με όποιο τρόπο κι αν τις φτιάξουμε, τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τις αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Η σαλτσα

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30” ως 1′.

Προσθέτουμε τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας.

Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.

Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα.

Ελέγχουμε το αλάτι, πιπέρι.

Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα  και μαγειρεύουμε για 1,5 με 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα.

Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαφήμιση

Μικρα μυστικά

Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο.

Απαραίτητο το καλό στράγγισμα της  μετά το μπάνιο σε νερό.

Ψήνοντας τις  αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που τις ραντίζουμε. Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές. Το αφήνω στην κρίση σας.

Ο δεύτερος και ο τρίτος τρόπος ψησίματος  είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση τις ακουμπάμε  ψητές ή τηγανητές σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το λάδι.

Για την pasta alla norma, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο ζυμαρικό σου αρέσει. Από σπαγγέτι, μέχρι πένες ή φρέσκα ζυμαρικά.

Αγαπάτε τα ζυμαρικά; Δείτε περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές εδώ.

Οδηγός Μαγειρικής

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ο ορισμός ενός ακόμα μεσογειακού πιάτου. Τα μακαρόνια  δεν παχαίνουν, αντίθετα, με ακόμα και σήμερα την  ευρύτατη διαδομένη άποψη για το αντίθετο. Αυτό που πραγματικά παχαίνει είναι οι σάλτσες. Οι υδατάνθρακες μας άμεσα ενέργεια για τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ οι μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά καροτενοειδή κι αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία του οργανισμού και προφυλάσσουν από την ανεπιθύμητες δράσεις των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται