Καλοκαιρινή γεύση και μπορείς να βάλεις ό,τι ζυμαρικά θέλεις. Οι μελιτζάνες κάνουν την διαφορά. Η διάσημη pasta alla norma από την Σικελία κατά ένα περίεργο...

Καλοκαιρινή γεύση και μπορείς να βάλεις ό,τι ζυμαρικά θέλεις. Οι μελιτζάνες κάνουν την διαφορά. Η διάσημη pasta alla norma από την Σικελία κατά ένα περίεργο τρόπο αποτελεί και καθημερινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου και γίνεται με τοπικά ζυμαρικά σε κάθε νησί.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα μακαρόνια με μελιτζάνα

  • 2 μελιτζάνες (μέτριες)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 συσκ. ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
  • 1 πρέζα/ες ρίγανη
  • Για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Είναι η διάσημη Ιταλική συνταγή σπαγγέτι αλά νόρμα (pasta alla norma), μακαρόνια με μελιτζάνα.

Για τα μακαρόνια με μελιτζάνα

Κόβουμε τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει.

Αφήνουμε για 10 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες εμπορίου ή φρέσκες.

Αφήνουμε στην άκρη.

Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Διαφήμιση

Για το ψήσιμο της μελιτζάνας

Τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να μαλακώσουν.

Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε.

Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30” ως 1′.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας.

Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.

Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας.

Ελέγχουμε το αλάτι, πιπέρι.

Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας για 1,5 με 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα.

Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά

Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο.

Απαραίτητο το καλό στράγγισμα της μελιτζάνας μετά το μπάνιο σε νερό.

Ψήνοντας τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που ραντίζουμε τις μελιτζάνες.

Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές.

Το αφήνω στην κρίση σας.

Το τυρί δεν είναι απαραίτητο μιας και αποτελεί φαγητό κατεξοχήν νηστίσιμο στα νησιά, στην νηστεία του 15-Αύγουστου.

Ο δεύτερος και ο τρίτος τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση ακουμπάμε τις μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το λάδι.

1 κ.σ τυρί κρέμα στη μακαρονάδα με μελιτζάνα όσο η σάλτσα είναι ακόμα ζεστή, δίνει πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή.

Συμβουλή του Ειδικού

Ο ορισμός ενός ακόμα μεσογειακού πιάτου. Τα μακαρόνια  δεν παχαίνουν, αντίθετα, με ακόμα και σήμερα την  ευρύτατη διαδομένη άποψη για το αντίθετο. Αυτό που πραγματικά παχαίνει είναι οι σάλτσες. Οι υδατάνθρακες μας άμεσα ενέργεια για τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ οι μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά καροτενοειδή κι αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία του οργανισμού και προφυλάσσουν από την ανεπιθύμητες δράσεις των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×