Μανιταρόπιτα με λουκάνικα

Υλικά

Για την μανιταρόπιτα με λουκάνικα

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • μανιτάρια φρέσκα (καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
  • 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα (χωρίς το περίβλημα ψιλοκομμένα)
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 100 γρ. κασέρι (τριμμένο)

Για τη μανιταρόπιτα

Ξεκινάμε την εύκολη μανιταρόπιτα με λουκάνικα, ζεσταίνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα, μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μαραθούν και να πιούν τα υγρά τους.

Τέλος, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και την ντομάτα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά για να πιει η γέμιση όλα τα υγρά της.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό.

Για το στήσιμο

Βάζουμε το 1 χωριάτικο φύλλο στη σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε για 5-6 λεπτά, να ροδίσει.

Σε μεγάλο, ρηχό ταψί για πίτα, απλώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ένα ένα.

Οι άκρες πρέπει να εξέχουν.

Σπάμε σε μικρά κομμάτια το ψημένο φύλλο και το ρίχνουμε πάνω στα υπόλοιπα φύλλα.

Πασπαλίζουμε με το κασέρι, αδειάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα καλύπτοντας με τα άλλα 2 φύλλα, αφού πρώτα τα ραντίσουμε με λάδι.

Στρίβουμε τις άκρες σε κόθρο.

Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκολλήσει η πίτα και να ροδίσει καλά.

Μυστικά

Το ψημένο φύλλο θα δώσει έξτρα νοστιμιά στη μανιταρόπιτα και θα ρουφήξει την περιττή υγρασία της γέμισης.

Καθώς τα μανιτάρια αποτελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό.

https://www.argiro.gr/recipe/manitaropita-me-loukanika/