Το μυστικό της συνταγής είναι να αφήσουμε το αρνίσιο μπούτι να σιγοψηθεί. Με τη φανταστική μαρινάδα για αρνί που σας δίνω, θα γίνει μαλακό, ζουμερό και...

Το μυστικό της συνταγής είναι να αφήσουμε το αρνίσιο μπούτι να σιγοψηθεί. Με τη φανταστική μαρινάδα για αρνί που σας δίνω, θα γίνει μαλακό, ζουμερό και τέλειο μέχρι την τελευταία μπουκιά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
83

Για το μαριναρισμένο μπούτι αρνιού

  • 1 αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο (γύρω στα 3 κιλά)
  • 1/2 ματσ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα)
  • Αλάτι
  • Λίγοι κόκκοι πιπέρι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κότας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μαρινάρισμα

    Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαρινάδα για αρνί.

    Βάζουμε σε μπολ το φρέσκο δυόσμο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό, το ξύσμα, το αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι. Τα ανακατεύουμε.

    Τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι σε πυρίμαχο σκεύος.

    Περιχύνουμε το αρνί και το αλείφουμε απαλά γύρω γύρω με τη μαρινάδα.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη το σκεύος και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

    Για το μαριναρισμένο αρνί

    Την επόμενη μέρα, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.

    Χρησιμοποιούμε μικρό ταψάκι, ίσα που να χωράει το μπούτι.

    Προσθέτουμε στο ταψί 1 φλ. νερό και καλύπτουμε το εμφανές κόκαλο με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην καεί στο ψήσιμο.

    Το βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.

    Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 2 ώρες.

    Αφού ψηθεί το αρνί, το μεταφέρουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.

    Το αφήνουμε τουλάχιστον για 15΄ να ξεκουραστεί από το ψήσιμο και να ανακτήσει τα υγρά του.

    Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε από το ταψί το εμφανές λίπος.

    Βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.

    Προσθέτουμε το κρασί και με κουτάλα τρίβουμε τη βάση του ταψιού να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος.

    Αφήνουμε το υγρό να ρεντουίρει, δηλαδή να βράσει και να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του.

    Τότε προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει έως ότου μειωθεί στο 1/2 του όγκου του. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μια πλούσια, πηχτή σάλτσα του ψητού.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού της σάλτσας.

    Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

    Σερβίρουμε με ψητές πατάτες, πουρέ ή ρύζι και πράσινη σαλάτα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται