Μαρμελάδα σταφύλι χωρίς ζάχαρη

Υλικά

Για τη μαρμελάδα σταφύλι

  • 2 kg μαύρο σταφύλι
  • Φλούδα από λεμόνι και λάιμ
  • 1 κλων. αρμπαρόριζα
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Για τη μαρμελάδα σταφύλι

Πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κουκούτσια, πιέζοντας μία μία ρόγα ανάμεσα στα δάχτυλα.

Βάζουμε τα σταφύλια για τη μαρμελάδα σταφύλι χωρίς ζάχαρη σε κατσαρόλα με χοντρή βάση.

Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν στο δικό τους ζουμί.

Ανακατεύουμε τακτικά τα σταφύλια.

Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.

Προς το τέλος του βρασμού, αρωματίζουμε τα σταφύλια με ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα, φλούδα λεμόνι και φλούδα λάιμ.

Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.

Περνάμε τα σταφύλια για την μαρμελάδα σταφύλι σε μύλο του πουρέ και αλέθουμε τη σάρκα τους πάνω από κατσαρόλα.

Εναλλακτικά, τα σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, πιέζοντας καλά με την κουτάλα να βγαίνει ή πούλπα από κάτω.

Οι φλούδες και η αρμπαρόριζα μένουν στο μύλο.

Σε αυτό το στάδιο η μαρμελάδα σταφύλι χωρίς ζάχαρη απ’ την Αργυρώ είναι αρκετά αραιή, γι’ αυτό την ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι η σύστασή της να θυμίζει μαρμελάδα ζελέ.

https://www.argiro.gr/recipe/marmelada-stafyli/