Για τη ζύμη
Για τα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης, βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο σφιχτή και σταθερή.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη το λιγότερο για 30′.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα μελιτίνια.
Για τη γέμιση
Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το αλέσουμε στον μύλο λαχανικών για να γίνει η γέμιση μία αφράτη κρέμα. Περνάμε τη μυζήθρα από τον μύλο να λιώσει καλά.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο τυρί και να γίνει μια αφράτη κι αραιή κρέμα τυριού.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε το μαστίχι (ή αλλιώς τη γνωστή μαστίχα), τις βανίλιες, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τους κρόκους.
Ανακατεύοντας πάντα, έχουμε τώρα μια βελούδινη και αρκετά αραιή κρέμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι για να σταθεροποιηθεί η γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση πρέπει να στέκεται στο κουτάλι.
Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να σταθεί.
Για τα μελιτίνια
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με το ξυλίκι ή με τη μηχανή ζυμαρικών.
Κόβουμε με τσέρκι στρογγυλά κομμάτια μεγάλα ή μικρά, ανάλογα τι μας αρέσει. Γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος είναι το κλασικό μέγεθος.
Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και ξεκινάμε το τσίμπημα.
Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ξεκινάμε το τσίμπημα γύρω γύρω, ανασηκώνοντας το πλαϊνό φύλλο και φυλακίζοντας την γέμιση. Τα τσιμπήματα πρέπει να είναι από 40 και πάνω.
Τα αραδιάζουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν τα Μελιτίνια.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Μυστικά
Όσο δουλεύουμε τη ζύμη, πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν στεγνώσει το φύλλο θα σας δυσκολέψει.
Με ένα σκουπάκι ή με ένα πινέλο, να τινάζετε το περιττό αλεύρι από το φύλλο πριν το τσίμπημα.
Αν προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα, δείτε και τα τραγανά κουλουράκια λαδιού με λάδι Σαντορίνης.
Θέλετε περισσότερες παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά των Κυκλάδων; Βρείτε τες όλες εδώ!