Μία παραδοσιακή συνταγή της Μαρίας Καραμολέγκου για ένα γλυκό μοναδικό από την κουζίνα του Αιγαίου. Παρόμοιες συνταγές θα βρείτε σε όλα τα νησιά των...

Μία παραδοσιακή συνταγή της Μαρίας Καραμολέγκου για ένα γλυκό μοναδικό από την κουζίνα του Αιγαίου. Παρόμοιες συνταγές θα βρείτε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων με άλλη ονομασία. Τα μελιτίνια ή μελετίνια Σαντορίνης όμως έχουν την ιδιαιτερότητα του ότι είναι πολύ αφράτα, αρωματικά και έργα τέχνης. Οι Σαντορινιές κεντούν το φύλλο μέχρι και με 80 τσιμπήματα.

  • προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 100 τεμ

Για τη γέμιση

  • 1 kg μυζήθρα ανάλατη περαστή
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 4 αυγά
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4 βανίλιες
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη ζύμη

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανίλια
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ρακί
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο μαλακό
  • 1 φλ. νερό
  • Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζύμη σφιχτή και σταθερή

    Αν στεγνώσει το φύλλο θα μας δυσκολέψει

    Τινάζουμε το περιττό αλεύρι από το φύλλο

    Για τη ζύμη

    Για τα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης, βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο σφιχτή και σταθερή.

    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη το λιγότερο για 30′.

    Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα μελιτίνια.

    Για τη γέμιση

    Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το αλέσουμε στον μύλο λαχανικών για να γίνει η γέμιση μία αφράτη κρέμα. Περνάμε τη μυζήθρα από τον μύλο να λιώσει καλά.

    Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο τυρί και να γίνει μια αφράτη κι αραιή κρέμα τυριού.

    Στην συνέχεια, προσθέτουμε το μαστίχι (ή αλλιώς τη γνωστή μαστίχα), τις βανίλιες, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

    Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τους κρόκους.

    Ανακατεύοντας πάντα, έχουμε τώρα μια βελούδινη και αρκετά αραιή κρέμα.

    Ρίχνουμε το αλεύρι για να σταθεροποιηθεί η γέμιση για τα μελιτίνια και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση πρέπει να στέκεται στο κουτάλι.

    Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να σταθεί.

    Για τα μελιτίνια

    Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με το ξυλίκι ή με τη μηχανή ζυμαρικών.

    Κόβουμε με τσέρκι στρογγυλά κομμάτια μεγάλα ή μικρά, ανάλογα τι μας αρέσει. Γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος είναι το κλασικό μέγεθος.

    Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και ξεκινάμε το τσίμπημα.

    Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ξεκινάμε το τσίμπημα γύρω γύρω, ανασηκώνοντας το πλαϊνό φύλλο και φυλακίζοντας την γέμιση. Τα τσιμπήματα για τα μελιτίνια Σαντορίνης πρέπει να είναι από 40 και πάνω.

    Τα αραδιάζουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν τα Μελιτίνια.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

    Μυστικά

    Όσο δουλεύουμε τη ζύμη, πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν στεγνώσει το φύλλο θα σας δυσκολέψει.

    Με ένα σκουπάκι ή με ένα πινέλο, να τινάζετε το περιττό αλεύρι από το φύλλο πριν το τσίμπημα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται