• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
186
  • Για τη μελιτζανοσαλάτα
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών τριμμένων (ξερό κόλιανδρο
  • κάρι
  • τζίντζερ
  • κύμινο
  • μπούκοβο)
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 4 κ.σ. ξίδι
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για το χουμους
  • 2 φλ.μαγειρεμένα ρεβυθια
  • 1-3 σκ. σκόρδο (ανάλογα την ένταση που θέλετε)
  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
  • 2 πρέζες κύμινο
  • 2 πρέζες γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ νερό (για πιο κρεμώδες και λείο αποτέλεσμα)
  • Για τη λαγάνα
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
  • 100 γρ. σουσάμι
  • Για το σερβίρισμα
  • λίγη πάπρικα
  • λίγο ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες σε όλες τις πλευρές

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο

    Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κλείνουμε σε πλαστική σακούλα για 10΄

    Μελιτζανοσαλάτα πικάντικη

    Μελιτζανοσαλάτα πικάντικη για την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο

    Την πικάντικη μελιτζανοσαλάτα που συνοδεύει τέλεια όλα τα γεύματα, μπορείτε να την απολαύσετε και σκέτη με το ουζάκι σας σαν μεζέ. Η μυρωδιά και το άρωμα που βγάζει η μελιτζάνα, είναι πραγματικά μοναδικό!

    Η συγκεκριμένη μελιτζανοσαλάτα, δεν είναι η κλασική μελιτζανοσαλάτα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά έχει πλούσια αρώματα μπαχαρικών που πραγματικά την κάνουν μοναδική. Είναι ο ιδανικός μεζές για κάθε στιγμή. Είναι νηστίσιμη, εύκολη, οικονομική και αυτό την καθιστά ιδανική για τις ημέρες νηστείας και ειδικά για τα κούλουμα και την Καθαρά Δευτέρα!

    Διαλέγουμε μελιτζάνες φλάσκες με πλούσια σάρκα. 

    Τις πλένουμε και με ένα πηρούνι τρυπάμε τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας σε όλες τις πλευρές.

    Βάζουμε τις μελιτζανες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα, για 45 λεπτά περίπου μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες αν, όταν τις τρυπήσουμε, διαπιστώσουμε πως είναι μαλακές.

    Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κλείνουμε σε σακούλα τροφίμων για 10 λεπτά να ιδρώσει η φλούδα.

    Τις ξεφλουδίσουμε και βάζουμε την ψίχα τους σε ένα σουρωτήρι. Πρέπει να στραγγίσουμε τα υγρά της μελιτζάνας για να έχει σώμα η μελιτζανοσαλάτα.

    Μόλις στραγγίσει από τα υγρά η ψίχα της μελιτζάνας, την ψιλοκόβουμε ή την λιώνουμε με ένα πηρούνι.

    Προσθέτουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά.

    Ανακατεύουμε την πικάντικη μελιτζανοσαλάτα και δοκιμάζουμε λίγο να δούμε λίγο αν χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη ένταση μπαχαρικών και να διορθώσουμε τη γεύση. Ιδανικά παγώνουμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο, πάντα σκεπασμένη.

    Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με κριτσίνια.

    Σε περίοδο εκτός νηστείας, αν προσθέσουμε 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι, θα δώσουμε στην πικάντικη μελιτζανοσαλάτα μια νότα δροσιάς, ενώ αν προτιμάμε τις καπνιστές γεύσεις, μπορούμε, πριν βάλουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο, να τις περάσουμε από ένα καμινέτο για να καεί η φλούδα τους.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται