Μικρασιάτικες πίτες από τον Κωστή Κωστάκη

Υλικά

Για τις μικρασιάτικες πίτες

  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 100 γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά (ή 25γρ. νωπή μαγιά)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 250-300 γρ. νερό

Για τη γέμιση με τυρί

  • 100 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα

Για τη γέμιση με κιμά

  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 150 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γρ. φέτα
  • 50 γρ. γραβιέρα

Για τη γέμιση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά. Ανακατεύουμε μέχρι να σωταριστεί καλά.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Ο κιμάς είναι έτοιμος όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ρίχνουμε τα τυριά τριμμένα, ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.

Για τη ζύμη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία μπασίνα ή στον κάδο του μίξερ μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει, το βάζουμε στον πάγκο εργασίας και το ζυμώνουμε ξανά.

Το μοιράζουμε σε μπάλες των 100 γραμ.

Με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι ανοίγουμε λεπτές στρογγυλές πίτες.

Στη μέση κάθε πίτας βάζουμε τη γέμιση και την κλείνουμε σε φάκελο.

Αφού τις γεμίσουμε όλες, τις σκεπάζουμε με μία πετσέτα να μην ξεραθούν.

Τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και τις γυρίζουμε συνέχεια μέχρι να ψηθούν καλά.

Λίγο πριν τις βγάλουμε από το τηγάνι, τις αλείφουμε με το βούτυρο.

Τις γυρνάμε ακόμα μία φορά και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Ευχαριστούμε τον chef Κωστή Κωστάκη και το delicatessen Α Λα Γκρέκ για αυτή την παραδοσιακή συνταγή.
https://www.argiro.gr/recipe/mikrasiatikes-pites/