Εύκολη σπιτική και μαμαδίστικη συνταγή για το πιο νόστιμο λεμονάτο μοσχαράκι κατσαρόλας, με σπυρωτό πολύχρωμο ρύζι με καρότα και...

Εύκολη σπιτική και μαμαδίστικη συνταγή για το πιο νόστιμο λεμονάτο μοσχαράκι κατσαρόλας, με σπυρωτό πολύχρωμο ρύζι με καρότα και αρακά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
1406

Για το μοσχάρι

  • 1 kg μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • σπάγκος μαγειρικής
  • Για το πολύχρωμο ρύζι
  • 2 φλ. ρύζι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 φλ. αρακά
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 510 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το μοσχάρι

Στεγνώνουμε πρώτα πολύ καλά το κρέας σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε, δένουμε το μοσχαράκι με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε δίχτυ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κρέας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχαράκι.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού, γυρίζουμε το κρέας ώστε να βράσει ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού και αφαιρούμε όλα τα λαχανικά.

Βγάζουμε το μοσχάρι και το βάζουμε σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ.

Κρατάμε 2 φλ. ζωμό στην άκρη για το ρύζι.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.

Κόβουμε με μαχαίρι σε φέτες και το ξαναβάζουμε στη σάλτσα.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ελαφρά να πυκνώσει η σάλτσα.

Διαβάστε όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.

Για το ρύζι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το ζωμό και 2 φλ. ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τον αρακά.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.

Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί. Όλα τα μυστικά για τέλειο σπυρωτό ρύζι πιλάφι.

Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι.

Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 10′ να τραβήξει την υγρασία του.

Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.

Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια φέτα μοσχάρι λεμονάτο και μπόλικη σάλτσα.

Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για το πιο μαλακό και τρυφερό κρέας στην κατσαρόλα.

Βίντεο

Οδηγός Μαγειρικής

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και μάλιστα σε τέτοια μορφή είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Έτσι ειδικά σε άτομα που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες και η έλλειψη σιδήρου είναι συχνό σύμπτωμα, το πιάτο αυτό αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια υγιεινού αδυνατίσματος. Παράλληλα, το κρέας αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο και ψευδάργυρο, ιχνοστοιχείων που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Συνδυαστικά με τις βιταμίνες C,E και Α από τα λαχανικά της συνταγής, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται