Μπακαλιάρος φιλέτο με βελούδινη σκορδαλιά και ψητά παντζάρια

Μπακαλιάρος φιλέτο με βελούδινη σκορδαλιά

Δύσκολη
0:20

4

10 λεπτά

10 λεπτά

Ο μπακαλιάρος τηγανητος της Αργυρως

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΛΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΨΗΤΑ & ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

Εξοπλισμός

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΛΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΨΗΤΑ & ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

  1. Αποψύχουμε τις τρυφερές καρδιές φιλέτου μπακαλιάρου, στη συντήρηση του ψυγείου.
  2. Στεγνώνουμε πολύ καλά το φιλέτο  με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Το διατηρούμε κρύο στο ψυγείο σε ένα πιάτο, μέχρι να τηγανίσουμε.
  4.  

ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

  1. Βουτάμε ένα-ένα στεγνό φιλέτο μπακαλιάρου σε αλεύρι να ντυθεί ολόγυρα.
  2. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
  3. Βουτάμε κάθε φιλέτο  στον κρύο χυλό.
  4. Στραγγίζουμε το φιλέτο.
  5. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-1/2 με 2’ από κάθε πλευρά να ροδίσει ελαφρά ο μπακαλιάρος.
  6. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε σχάρα, να στραγγίσει.
  7. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα φιλέτα μπακαλιάρου.
  8. Σερβίρουμε με την βελουδινη σκορδαλιά και το ψητο παντζάρι.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά με ένα σύρμα.
  2. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά κι ανακατεύουμε.
  3. Μόλις γίνει χυλός χωρίς κόμπους τοποθετούμε τον χυλό στο ψυγείο να παγώσει, να είναι δροσερός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

  1. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
  2. Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό για λίγα λεπτά να ρουφήξει.
  3. Το στύβουμε καλά και το διαλύουμε σε ψίχουλα.
  4. Πιέζουμε το ψημένο σκόρδο να βγει η μελωμένη ψύχα του και το βάζουμε στο μπλέντερ.
  5. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ψωμί & το νερό.
  6. Τα πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  7. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε το μειγμα.

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΨΗΤΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

  1. Πλένουμε τα παντζάρια. Αφαιρούμε τα χόρτα.
  2. Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο.
  3. Προσθέτουμε φρέσκα βότανα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  4. Τοποθετούμε ανάμεσα τις σκελίδες σκόρδου.
  5. Κλείνουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ταψί στην μεσαία σχάρα.
  6. Ψήνουμε στους 200ºC στον αέρα για 45’ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Όταν ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  8. Πιέζουμε τα ψητά σκόρδα και χρησιμοποιούμε την σάρκα τους για την βελούδινη σκορδαλιά.
  9. Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα ψητά παντζάρια.
  10. Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  11. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
  12. Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά.

Tips

  • Για καλύτερη πολτοποίηση στην βελούδινη σκορδαλιά μουσκεύουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 20’.
Απόρρητο