Ο αφράτος μπαμπάς με ρούμι πρέπει να έχει πόρους στη ζύμη για να είναι σιροπιασμένος μέχρι μέσα. Απολαύστε τον!

Ο αφράτος μπαμπάς με ρούμι πρέπει να έχει πόρους στη ζύμη για να είναι σιροπιασμένος μέχρι μέσα. Απολαύστε τον!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
84

Για το μπαµπά µε ρούµι

  • 250 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 80 ml χλιαρό γάλα και νερό (μισό-μισό)
  • 20 γρ. νωπή μαγιά
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος (χλιαρό)
  • 2 κ.σ. σταφίδα ξανθή

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι
  • Για το σιρόπι
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 50 γρ. ρούμι μαύρο

Για το γαρνίρισμα

  • 400 γρ. φράουλες (ή φρούτα του δάσους ή ότι φρούτα θέλετε)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ρούμι μαύρο
  • 1/2 φλ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • Για το σερβίρισμα
  • Χτυπημένη κρέμα γάλακτος (σε παχύρρευστη μορφή)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μπαµπά µε ρούµι

    Για να φτιάξουμε το κλασικό σιροπιαστό γλυκό μπαμπάς με ρούμι, όπως για όλες τις ζύμες με μαγιά πρέπει να ενεργοποιήσουμε πρώτα την μαγιά.

    Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με το νερό, τη μισή ζάχαρη και 3 κ.σ από το συνολικό αλεύρι.

    Ανακατεύουμε να γίνουν αραιός χυλός.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15΄-20΄ μέχρι να αρχίσει να αφρίζει, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

    Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε στη μέση τη φουσκωμένη μαγιά, τα χτυπημένα αυγά και το χλιαρό βούτυρο.

    Τα ζυμώνουμε με το φτερό ζυμώματος για 4΄-5΄. Η ζύμη θα είναι γεμάτη κόρδες και ίνες, σαν τσίχλα.

    Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.

    Με λίγο λιωμένο βούτυρο βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ.

    Βάζουμε μέσα τη ζύμη μπαμπά.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (μέσα σε χλιαρό φούρνο), μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να φουσκώσει καλά (περίπου 1 ώρα και κάτι).

    Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα και αλευρώνουμε ελαφρά.

    Τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Αδειάζουμε τη ζύμη μπαμπά στη φόρμα και χωρίς να τη σκεπάσουμε αυτή τη φορά, την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (σε χλιαρό φούρνο), να ανέβει ξανά και να διπλασιαστεί, μέχρι να γεμίσει όλη η φόρμα μέχρι πάνω από την ζύμη.

    Περίπου για 1 ώρα, δηλαδή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Ψήνουμε τον μπαμπά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

    Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10′ στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε, το βάζουμε σε σχάρα και με ένα σουβλί ή μυτερό μαχαίρι, τρυπάμε ολόγυρα τον μπαμπά, κάνοντας τρύπες παντού, ώστε να κρυώσει τελείως και να στεγνώσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι.

    Για το σιρόπι

    Βράζουμε σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι τα υλικά, το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 2′ από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και ρίχνουμε το ρούμι.

    Ανακατεύουμε.

    Βάζουμε μέσα στο καυτό σιρόπι τον μπαμπά. Η ροδοψημένη επιφάνεια του μπαμπά με τις τρύπες πρέπει να ακουμπάει στο σιρόπι.

    Σιγά σιγά θα δείτε ότι ρουφάει το καυτό σιρόπι και αρχίζει να φουσκώνει ο μπαμπάς.

    Με μια κουτάλα περιχύνουμε τον μπαμπά ολόγυρα με το καυτό σιρόπι. Πρέπει να ρουφήξει το σιρόπι και να σιροπιαστεί μέχρι μέσα πολύ καλά.

    Αφού τραβήξει το σιρόπι του, τον βγάζουμε με φαρδιά σπάτουλα σε πιατέλα και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο με 1-2 κουταλιές από το σιρόπι του μπαμπά.

    Αφού κρυώσει καλά ο μπαμπάς, τον αλείφουμε ολόγυρα με πινέλο, με τη λιωμένη ζεστή, σχεδόν ρευστή μαρμελάδα. Αλείφουμε πολύ καλά γύρω γύρω να γυαλίσει.

    Αν θέλετε να παραμιλούν όλοι, παγώστε στο ψυγείο τον μπαμπά με ρούμι για 1 ώρα.

    Για το σερβίρισμα

    Για να σερβίρουμε, στη μέση του μπαμπά (τρύπα) βάζουμε τις μαριναρισμένες φράουλες με τη σάλτσα τους και γύρω γύρω γαρνίρουμε με σαντιγί.

    Ή γεμίζουμε με σαντιγί την τρύπα του μπαμπά και γύρω γύρω γαρνίρουμε με φράουλες ή με ό,τι φρούτα μας αρέσει. Απολαύστε τον είναι εντυπωσιακό και υπέροχο διαχρονικό γλυκό.

    Διαφήμιση

    Για το γαρνίρισμα

    Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στα δύο.

    Τις βάζουμε σε μπολ.

    Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ρούμι.

    Ανακατεύουμε και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη.

    Τις αφήνουμε στο ψυγείο για λίγο, να λιώσει η ζάχαρη μέχρι να σερβίρουμε.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κόκκινα φρούτα, φρούτα του δάσους ή ό,τι φρούτα θέλετε.

    Ατομικοί μπαμπάδες

    Εναλλακτικά, με την ίδια δοσολογία για τη ζύμη, βγάζουμε 14 ατομικούς μπαμπάδες (σε φορμάκια μιας χρήσεως).

    Αφού κρυώσουν καλά, τους τρυπάμε γύρω γύρω με σουβλί.

    Βάζουμε το σιρόπι να βράσει για 3΄ και ρίχνουμε μέσα το ρούμι.

    Σβήνουμε τη φωτιά.

    Ρίχνουμε τους μπαμπάδες λίγους λίγους στο καυτό σιρόπι να σιροπιαστούν καλά.

    Τους γυρίζουμε να ρουφήξουν σιρόπι από όλες τις πλευρές.

    Τους παγώνουμε.

    Πριν σερβίρουμε, τους αλείφουμε με μαρμελάδα.

    Κόβουμε καπάκι από πάνω και τους γεμίζουμε (σχισμή) με σαντιγί και φράουλες.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Μπαμπάς με ρούμι, μία κλασική συνταγή για ένα γλυκό σιροπιαστό, πολύ οικονομικό που γίνεται με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.

    Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε στη ζύμη για μπαμπά με ρούμι, είναι οι χρόνοι φουσκώματος της ζύμης και η ξεκούραση της. Χρειάζεται δηλαδή χρόνο για να ωριμάσει η ζύμη και να φουσκώσει σωστά.

    Τα υγρά υλικά να είναι χλιαρά (αν έχετε θερμόμετρο μέχρι 40°C, γιατί διαφορετικά αν είναι καυτά θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει ποτέ η ζύμη).

    Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Στα γλυκά που περιέχουν μαγιά όπως τα τσουρέκια, πρέπει το αλεύρι να είναι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη για να γίνει ελαστική η ζύμη. Χρησιμοποιώντας αλεύρι δυνατό για τσουρέκια, ο μπαμπάς στο τέλος θα φουσκώσει πολύ, θα έχει ίνες και μετά το ψήσιμο η ζύμη στο εσωτερικό θα έχει κενά (τρύπες). Για να γίνει υπέροχος ο μπαμπάς με ρούμι, πρέπει η ζύμη του να έχει πόρους ώστε να ρουφήξει καλά το σιρόπι. Αν η ζύμη είναι σφιχτή χωρίς κενά ενδιάμεσα σαν του ψωμιού, τότε δεν θα γίνει αφράτος και δεν θα σιροπιαστεί καλά.

    Ο μπαμπάς με ρούμι έχει ζύμη τσιχλωτή και πολύ μαλακή, που δεν ζυμώνεται στο χέρι καθώς τσιχλώνει και κολλάει αρκετά. Δουλέψτε τη ζύμη στο μίξερ καλύτερα, με το εργαλείο χτυπήματος «φτερό» για να χτυπηθεί σωστά.

    Η ζύμη αυτή στο τέλος αφού ψηθεί δημιουργεί πόρους μέσα στον μπαμπά, δεν είναι δηλαδή συμπαγής και ψωμένια, ώστε να ρουφήξει καλά το σιρόπι με ρούμι.

    Η ζύμη θέλει ζεστό περιβάλλον για να ωριμάσει. Το ιδανικότερο είναι να τη βάλετε σε χλιαρό φούρνο. Δηλαδή μπορείτε να ζεστάνετε το φούρνο σας στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, στους 40°C για λίγο. Μετά, σβήστε το φούρνο κι αφήστε μέσα τη ζύμη χωρίς να ανοιγοκλείνετε την πόρτα, να ξεκουραστεί, να φουσκώσει και να γίνει διπλάσιος ο όγκος της, μακριά από ρεύματα αέρα και καυτά σημεία!

    Αν θέλω να κάνω ατομικούς μικρούς μπαμπάδες, τότε βουτυρώνω και αλευρώνω πολύ καλά ατομικές φόρμες και μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης μοιράζω σε 14 φορμάκια. Κάθε φορμάκι χρειάζεται να το γεμίσουμε κατά το 1/3 με ζύμη. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο και χωρίς να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά. Μόλις ανεβεί η ζύμη και γεμίσει το φορμάκι μέχρι πάνω, ψήνουμε τους μπαμπάδες για περίπου 15-20΄.

    Η ζύμη για μπαμπά είναι πολύ μαλακή κολλάει και τσιχλώνει. Γι’ αυτό ένα κορνέ ζαχ/κης θα σας βοηθήσει να γεμίσετε τη μεγάλη φόρμα ή τα μικρά φορμάκια με ζύμη μπαμπά.

    Την ώρα που βάζετε το μπαμπά στο φούρνο, θέλει προσοχή να μην κάνετε απότομες κινήσεις γιατί ταράζεται το ζυμάρι και αν τρυπήσει, θα ξεφουσκώσει, θα πέσει ο όγκος και δεν θα φουσκώσει ξανά.

    Προτεινόμενο είναι το ψήσιμο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 170-180°C για 35′ αν είναι μεγάλος μπαμπάς και για περίπου 15-20′ αν είναι ατομικοί μπαμπάδες. Τώρα αν έχετε μόνο αντιστάσεις στο φούρνο σας, ψήστε στην κάτω σχάρα του φούρνου στους 180°C.

    Όπως τα περισσότερα σιροπιαστά γλυκά, έτσι και ο μπαμπάς θέλει το ένα ζεστό το άλλο κρύο. Δηλαδή η ο μπαμπάς ζεστός και κρύο το σιρόπι ή κρύο το σιρόπι και ζεστός ο μπαμπάς. Στην συνταγή σας έδωσα την μια εκδοχή και εδώ σας δίνω την άλλη: Έχουμε βράσει για 3′ το σιρόπι. Βάζουμε το ρούμι και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μόλις βγάλουμε τον καυτό ψημένο μπαμπά από το φούρνο, με σουβλί τρυπάμε παντού τον μπαμπά όσο είναι ζεστός και τον σιροπιάζουμε παντού ρίχνοντας λίγο λίγο το κρύο σιρόπι.

    Ο μπαμπάς σερβίρεται παγωμένος από το ψυγείο αλλά γαρνίρεται πάντα την τελευταία στιγμή.

    Ποιό λικέρ είναι το αγαπημένο σου;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται