Μπατζινα με τυρί

Υλικά

  • 6 πιπεριές χρωματιστές (ψιλοκομμένες σε καρέ ή φέτες)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 500 γραμ. φέτα σκληρή και στεγνή (σε τρίμματα)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5½ φλ. αλεύρι χωριάτικο (ή μισό μισό με καλαμποκάλευρο)
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.σ μπούκοβο
  • αλάτι
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
  • 2-3 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • λάδι και καλαμποκάλευρο για το ταψί

Εκτέλεση

Για το μίγμα

Ζεσταίνουμε πρώτα σε ένα βαθύ τηγανι 1/4 φλ. από το λάδι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να μαραθούν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, απλά να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι στα λαχανικά για να αποβάλλουν πιο εύκολα την υγρασία τους.

Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγα, το γαλα, το υπόλοιπο λαδι (3/4 φλ.) και τα χτυπάμε όλα με το συρμα.

Προσθέτουμε το τυρι (κρατάμε 1 φλ. φετα για το τελείωμα), τα λαχανικα, το σκορδο, τα μυρωδικά, αλατι, πιπερι, μπουκοβο και τέλος το αλευρι.

Ανακατεύουμε απαλά.

Ο χυλός που σχηματίζεται πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από το μειγμα για κεικ.

Όσο πιο αραιός, τόσο πιο τραγανή θα γίνει η πιτα.

Αλείφουμε ένα ρηχό και μεγάλο ταψι με λίγο ελαιολαδο και πασπαλίζουμε τη βάση του με καλαμποκαλευρο.

Αδειάζουμε το μιγμα σε λεπτή στρώση.

Αν δεν έχουμε αρκετά μεγάλο ταψι, χωρίζουμε τη μπατζίνα σε δύο μικρότερα ταψιά.

Θέλουμε η πιτα να μην ξεπερνάει στο ύψος το 1,5 με 2 εκ..

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φετα και σκορπάμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνειά της.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχαρα του φορνου στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πιτα και από πάνω και από κάτω.

https://www.argiro.gr/recipe/mpatzina-me-tyri/