Προετοιμασια
Για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια
Όλο και πιο συχνά ακούμε άτομα να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Είναι ένας σύγχρονος τρόπος διατροφής που έχει θέσει γερές βάσεις στην αγορά για την ύπαρξη προϊόντων gluten free. H gluten free δίαιτα περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα εξαιρουμένων όσων περιέχουν την πρωτεΐνη γλουτένη. Αυτός ο τύπος διατροφής συνίσταται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται σε προϊόντα δημητριακών καρπών όπως σίκαλη, κριθάρι και σιτάρι. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του τελικού προϊόντος καθώς δημιουργεί ένα κολλώδες δίκτυο σε προϊόντα που παρασκευάζονται από αλεύρι και συμβάλλει στο φούσκωμα. Ωστόσο, επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε άτομα με κοιλιοκάκη ή άτομα που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στην γλουτένη.
Η αποφυγή της γλουτένης στη διατροφή μας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς απαντάται σε πολλά κοινά συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα εκτός από τα προφανή. Τροφές που έχουν γλουτένη είναι:
Ωστόσο, άτομα που απαγορεύεται να καταναλώνουν γλουτένη μπορούν να τα εντάξουν στη διατροφή τους αρκεί να παρασκευάζονται από υλικά gluten free.
Ειδικά στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα όπως μπισκότα ή ζυμαρικά που φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη gluten free. Ο πιο εύκολος τρόπος, όμως, να αποφύγει κανείς τη γλουτένη είναι να επιλέγει μη επεξεργασμένα τρόφιμα με ένα μόνο κύριο συστατικό.
Μία δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει πρόσβαση σε πολλά τρόφιμα. Αυτά είναι: