Μπουγάτσα Χανίων με μέλι και μυζήθρα
Μπουγάτσα Χανίων
Αγαπημένη κρητική συνταγή που θα λατρέψετε. Η μπουγάτσα Χανίων συνδυάζει την γλυκιά αίσθηση του σιροπιού μαζί με τα πεντανόστιμα παραδοσιακά κρητικά τυριά. Η μπουγάτσα με τυρί που έρχεται από τα Χανιά θα την λατρέψετε καθώς είναι μια αλμυρή εκδοχή της παραδοσιακής και απόλυτα χορταστική. Μπορείτε να την σερβίρετε ως ορεκτικό στο τραπέζι σας αλλά και να γίνει το σνακ της ημέρας σας.
Για την μπουγάτσα Χανίων με μυζήθρα και μέλι,
βουτυρώνουμε πρώτα ρηχό ταψί μακρόστενο.
- Στρώνουμε 7 φύλλα Βηρυττού βουτυρωμένα.
- Βάζουμε σε μπολ τα τυριά. Με πιρούνι τα λιώνουμε και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αδειάζουμε την γέμιση στα φύλλα.
- Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πολίτικα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
- Μπήγουμε τα περισσεύματα φύλλων από κάτω όπως στην κλασική μπουγάτσα. Ή γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στο τυρί και κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των πάνω φύλλων.
- Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια την επιφάνεια των φύλλων.
- Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Ραντίζουμε πεταχτά λίγες σταγόνες νερό ώστε να μην ανασηκώνονται με το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC αέρα για περίπου 30′ ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο.
Για το σιρόπι
Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και ζάχαρη και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 2′.
- Τέλος, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε το καυτό γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το ζεστό σιρόπι.
- Περιχύνουμε το γλυκό σιγά σιγά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και βγάζουμε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι.
Εναλλακτικά δεν σιροπιάζουμε, απλά αχνίζουμε με κανελοζάχαρη. Σερβίρεται ζεστό κι ολόφρεσκο.
Αν σας αρέσει η κρητική κουζίνα δείτε ακόμα κρητικές συνταγές φανταστικές.