Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.
- Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Στραγγίζουμε καλά το ρύζι.
- Στύβουμε 1 λεμονί στο ρύζι και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σε τηγάνι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια για 3 με 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
- Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.
- Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά .
- Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το υπόλοιπο λάδι.
- Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 1 με 2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους.
- Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του αμπελόφυλλου για τα ντολμαδάκια.
- Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση.
- Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε όλη τη βάση από ένα ταψί με κληματόφυλλα ζεματισμένα.
- Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια, στην σειρά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα περιχύνουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψί και τα ψήνουμε για 30’ λεπτά στους 180°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 30’ λεπτά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.