Το Μάρτιο που είναι στην καλύτερη εποχή της, θα τη συναντήσετε στο καθημερινό τραπέζι των νησιών. Συνήθως την κόβουμε σε μουρέλα, χοντρές φέτες και...

Το Μάρτιο που είναι στην καλύτερη εποχή της, θα τη συναντήσετε στο καθημερινό τραπέζι των νησιών. Συνήθως την κόβουμε σε μουρέλα, χοντρές φέτες και μαγειρεύουμε παλαμίδα πλακί στο φούρνο, παλαμίδα τηγανητή, ψητή στη σχάρα ή με πατάτες και ντομάτα στο ταψί.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
12
  • 1 μεγάλη παλαμιδα γύρω στο 1½ -2 κιλά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
  • 2 -3 σκ. σκόρδο σε φέτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε καρέ ή σε φέτες)
  • 2 ντομάτες (κομμένες σε καρέ ή φέτες)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (χοντροκομμένο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Παλαμίδα πλακί στο φούρνο

    Πρώτα θα την κόψουμε σε μερίδες και μετά θα την καθαρίζουμε.

    Δηλαδή, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.

    Τότε αφού κόψουμε την παλαμίδα σε φέτες, την πλένουμε πολύ καλά να φύγει τελείως το αίμα από το κεντρικό κόκκαλο στη μέση της φέτας.

    Το κεφάλι το καθαρίζουμε εξωτερικά με μαχαίρι.

    Έχει μια σκληρή φλούδα που την τραβάμε και φεύγει.

    Βάζουμε τα μουρέλα παλαμίδας αφού τα πλύνουμε πολύ καλά, σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ταψάκι και αλατίζουμε και από τις δυο πλευρές το ψάρι.

    Αφήνουμε την παλαμίδα στο ψυγείο μέχρι να την ψήσουμε.

    Σε ένα ταψί βάζουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το μαϊντανό και τα σκόρδα.

    Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.

    Ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200°C στον αέρα, να αρχίσει να βράζει η σάλτσα.

    Προσθέτουμε την παλαμίδα και τη βάζουμε μέσα στη σάλτσα.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί η παλαμίδα και η σάλτσα να μελώσει και να μείνει σχεδόν με το λάδι της.

    Η παλαμίδα είναι έτοιμη όταν τραβάμε το κόκαλο και ξεκολλάει εύκολα από το φιλέτο της.

    Σερβίρουμε την παλαμίδα πλακί, ζεστή με φρέσκο ψωμί.

    Μυστικά

    Η παλαμίδα έχει αρκετά λιπαρά γι αυτό και μπορεί να συντηρηθεί στο σουρωτήρι για 2 ημέρες αφού την αλατίσουμε, σκεπασμένη όμως με βρεγμένη πετσέτα.

    Όπως όλα τα ψάρια, δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο γιατί στεγνώνει, ξεραίνεται και σκληραίνει.

    Αν δε βρείτε παλαμίδα, η ίδια συνταγή γίνεται με ρύκι ή τονάκι.

    Η παλαμίδα γίνεται επίσης σαλάτα, όπως φτιάχνουμε την τονοσαλάτα. Βράζουμε δηλαδή τη φρέσκια παλαμίδα, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεκοκκαλίζουμε. Προσθέτουμε μπόλικο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αρκετό ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λεμόνι. Ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει. Τη σερβίρουμε με βραστή πατάτα ή μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο όταν σερβίρουμε.

    Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τη σάλτσα πλακί σύβραση στο τηγάνι. Αφού σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι. Μετά θα προσθέσετε τη ντομάτα και θα αφήσετε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 10 λεπτά να μελώσει. Θα βάλετε την παλαμίδα σε φέτες στο ταψί και θα περιχύνετε με τη σάλτσα. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι φέτες παλαμίδας.

    Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ψάρια δεν καθαρίζεται και μετά κόβεται. Πρώτα την κόβουμε σε φέτες “μουρέλα” και μετά την καθαρίζουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αίμα από το κεντρικό κόκαλο της φέτας.

    Μπορούμε να βάλουμε και λεπτές φέτες πατάτας στο ταψί, αλλά χρειάζεται παραπάνω χρόνο ψησίματος μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τις πατάτες με τα λαχανικά και το λάδι στο ταψί. Αν οι ντομάτες είναι φρέσκες δεν χρειάζεται νερό στο ταψί. Τα ψήνουμε να μαλακώσει η πατάτα και στο τέλος προσθέτουμε το ψάρι και ψήνουμε για 15 λεπτά.

    Για να κόβεται σε ωραίες φέτες, αφήστε τη στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει να παγώσει και να κοπεί εύκολα σε φέτες.

    Η παλαμίδα πλακί μπορεί και να ψηθεί ολόκληρη. Αφού καθαρίσουμε το ψάρι το αλατίζουμε μέσα κι έξω. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί και κρατάμε λίγη ντομάτα. Ακουμπάμε το ολόκληρο ψάρι στα λαχανικά. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες πατάτες σε φέτες. Καλύπτουμε την παλαμίδα με ψιλοκομμένη ντομάτα. Περιχύνουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά το ολόκληρο ψάρι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

    Το καλοκαίρι φτιάχνουμε την παλαμίδα με φρέσκια ντομάτα και το χειμώνα με ντοματάκια κον κασέ εμπορίου.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται