Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ
- Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα ή ρηχό ταψάκι με διάμετρο 23 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και με διακοπτόμενη κίνηση αφήνουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, τον κρόκο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
- Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε το μείγμα αυγού στα στερεά υλικά.
- Μόλις ενωθούν σε ζύμη σταματάμε το μίξερ.
- Με το χέρι ενώνουμε τα υλικά σε ζύμη.
- Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ να σφίξει και να παγώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα, και ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα από πάνω.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Βγάζουμε την κρύα ζύμη από το ψυγείο.
- Κρατάμε το 1/4 της ζύμης για τη διακόσμηση.
- Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και την ανοίγουμε με χοντρό πλάστη σε λεπτό φύλλο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα και στρώνουμε καλά τα πλαϊνά.
- Αδειάζουμε τη μαρμελάδα της επιλογής μας μέσα στη βάση.
- Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε κορδόνια ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να κόψουμε μπισκοτάκια, τα οποία τοποθετούμε στην επιφάνεια για διακόσμηση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στον αέρα), στην προτελευταία σχάρα από πάνω, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να γίνει τραγανή σαν μπισκότο.
- Αφήνουμε την πάστα φλώρα να σταθεί στη φόρμα μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ
- Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ.
- Προσθέτετε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και, με δύο μαχαίρια ή με το ειδικό εργαλείο για ζύμες (pastry cutter), το κόβετε και το ανακατεύετε με το αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
- Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε το χτυπημένο αυγό.
- Ανακατεύετε με πιρούνι μέχρι η ζύμη να αρχίσει να μαζεύεται και να σχηματίζεται σε μπάλα.
Tips
- Το φύλλο της ζύμης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3–4 χιλιοστά σε πάχος, ώστε να ψηθεί σωστά και να γίνει τραγανό σαν μπισκότο.
- Η δόση αντιστοιχεί σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ.
- Αν η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή, τοποθετήστε τη ζύμη για λίγο στο ψυγείο για να ανοίγει πιο εύκολα χωρίς να κολλάει.
- Μην προσθέτετε αλεύρι κατά το άνοιγμα της ζύμης. Είναι προτιμότερο να την ανοίγετε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού. Έτσι, μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το ένα χαρτί και, κρατώντας το άλλο, να μεταφέρετε τη ζύμη στη φόρμα χωρίς να την επιβαρύνετε με περιττό αλεύρι.
- Μην προσθέτετε πολλή ζάχαρη στη ζύμη. Η μαρμελάδα είναι ήδη γλυκιά και στο τέλος θα πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη, οπότε η υπερβολική ζάχαρη θα κάνει το αποτέλεσμα πολύ “βαρύ”.
- Το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο, για να αναμειχθεί σωστά με το αλεύρι και να δώσει τραγανή υφή.
- Μην παραζυμώνετε τη ζύμη. Όσο λιγότερο τη δουλεύετε, τόσο πιο αφράτη και μπισκοτένια θα γίνει.
- Διαλέξτε τη μαρμελάδα που προτιμάτε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε μισή μαρμελάδα φράουλα και μισή βερίκοκο για ποικιλία στη γεύση και το χρώμα.
- Αν θέλετε να γυαλίζει η ροδοψημένη επιφάνεια, αλείψτε τη ζύμη με το ασπράδι που περίσσεψε, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, και πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη πριν το ψήσιμο.
- Αφού στρώσετε τη ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα, μπορείτε να την καταψύξετε ωμή. Διατηρείται για μήνες. Όταν τη χρειαστείτε, αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά, γεμίστε με μαρμελάδα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
- Επίσης, η ψημένη πάστα φλώρα μπορεί να καταψυχθεί αφού κρυώσει τελείως. Τυλίξτε τη καλά και διατηρείται για πολλούς μήνες. Με το ξεπάγωμα, παραμένει σαν φρεσκοψημένη.









