Μια συνταγή εύκολη με όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την καλύτερη ζύμη. Φτιάξτε την με την μαρμελάδα που αγαπάτε και θα γίνει φανταστική. Την αγαπούν...

Μια συνταγή εύκολη με όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την καλύτερη ζύμη. Φτιάξτε την με την μαρμελάδα που αγαπάτε και θα γίνει φανταστική. Την αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ένα γλυκό για όλες τις ώρες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
784

Για την Πάστα Φλώρα

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 μεγάλο αυγό (65-70 γραμ.)
  • 1 κρόκο από μεγάλο αυγό
  • Λίγο βούτυρο για τη φόρμα
  • 500 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μια συνταγή για την πιο αφράτη πάστα φλώρα που θα λατρέψετε. Διαβάστε όλα τα μυστικά της Αργυρώς για να φτιάξετε την καλύτερη και πιο εύκολη ζύμη που θα απογειώσει το γλυκό σας. Αγαπημένο γλυκό, ιδανικό για πρωϊνό και απογευματινό μαζί με τον καφέ. Με σπιτική μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο, θα κάνετε τα παιδιά σας να παραμιλάνε. Όποια μαρμελάδα και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε θα γίνει φανταστική και πεντανόστιμη.

    Για τη ζύμη

    Όποια μαρμελάδα και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε θα γίνει φανταστική και πεντανόστιμη.

    Θα ξεκινήσουμε την συνταγή με την ζύμη.

    Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα ή ρηχό ταψάκι με διάμετρο 23 εκ. 

    Στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και με διακοπτόμενη κίνηση αφήνουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

    Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, τον κρόκο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.

    Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε το μείγμα αυγού στα στερεά υλικά.

    Μόλις ενωθούν σε ζύμη σταματάμε το μίξερ.

    Με το χέρι ενώνουμε τα υλικά σε ζύμη.

    Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ να σφίξει και να παγώσει.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 170ºC στον αέρα.

    Θα ψήσουμε στην προτελευταία σχάρα από πάνω.

    Για το στήσιμο

    Βγάζουμε την κρύα ζύμη από το ψυγείο.

    Κρατάμε το 1/4 της ζύμης για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα.

    Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά.

    Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο.

    Βάζουμε το φύλλο μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα.

    Στρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης.

    Αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα.

    Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε κορδόνια για να καλύψουμε την πάστα φλώρα ή με κουπ πατ κόβουμε μπισκοτάκια και τα ακουμπάμε στην επιφάνεια της.

    Βάζουμε στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε περίπου για 25′ μέχρι να ροδίσει η πάστα φλώρα και να γίνει η ζύμη σαν μπισκότο.

    Αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα.

    Αν θέλουμε αχνίζουμε και σερβίρουμε.

    Μυστικά

    Το πάχος της ζύμης όταν την ανοίξετε σε φύλλο δεν πρέπει να περνάει τα 3-4 χιλιοστά για να ψηθεί σωστά και να γίνει σαν τραγανό μπισκότο.

    Η δόση είναι για στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 23 εκατ.

    Αν η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή, βάλτε την ζύμη για λίγο στο ψυγείο να ανοίγει πιο εύκολα μετά χωρίς να κολλάει.

    Μην βάζετε αλεύρι στο άνοιγμα, καλύτερα να ανοίγετε την ζύμη βουτύρου ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Έτσι, πολύ εύκολα αφαιρείτε το ένα αντικολλητικό χαρτί και με το άλλο που είναι πάνω η ζύμη το αναποδογυρίζετε στην φόρμα χωρίς να βαρύνετε την ζύμη με περιττό αλεύρι.

    Μην βάζετε πολύ ζάχαρη στην ζύμη της Πάστα Φλώρα. Θα σας λιγώσει το αποτέλεσμα αφού η μαρμελάδα είναι γλυκιά και αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη στο τέλος.

    Το βούτυρο να είναι κρύο για καλύτερη ανάμειξη με το αλεύρι.

    Μην ζυμώνετε πολύ ώρα τη ζύμη, για να βγει η Πάστα Φλώρα αφράτη και τραγανή σαν μπισκότο βουτύρου.

    Διαλέξτε την μαρμελάδα που αγαπάτε. Μπορείτε να κάνετε μισή με μαρμελάδα φράουλα και μισή με μαρμελάδα βερίκοκο.

    Όσο λιγότερο δουλέψεις – ζυμώσεις την ζύμη, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η Πάστα Φλώρα.

    Αν θέλεις να γυαλίζει η ροδοψημένη Πάστα Φλώρα άλειψε τη ζύμη με το ασπράδι που περίσσεψε με ένα πινέλο. Πασπάλισε λίγη ζάχαρη πάνω στην γυαλισμένη ζύμη και ψήσε την.

    Αφού φτιάξεις τη ζύμη και τη στρώσεις στη βουτυρωμένη φόρμα μπορείς να την τυλίξεις και να την καταψύξεις ωμή για μήνες.
    Θα την αφήσεις για 20’ σε θερμοκρασία δωματίου και μετά γεμίζεις και ψήνεις σε καυτό φούρνο μέχρι να ροδίσει.

    Επίσης η ψημένη Πάστα Φλώρα, αφού κρυώσει τελείως, μπορεί να καταψυχθεί για πολλούς μήνες αφού την τυλίξεις καλά. Μετά την ξεπαγώνεις και είναι σαν την έψησες εκείνη την ώρα.

    Παραλλαγές της συνταγής

    Η Πάστα Φλώρα γίνεται και χωρίς μίξερ.

    Βάζεις το αλεύρι σε ένα μπολ.

    Ρίχνεις μέσα το κρύο βούτυρο και με δυο μαχαίρια κόβεις και ανακατεύεις μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

    Κανείς λακκούβα στη μέση και ρίχνεις το χτυπημένο αυγό.

    Με πιρούνι ανακατεύεις να μαζευτεί η ζύμη.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται