Κιμαδόπιτα με σφολιάτα

Υλικά

Για τη κιμαδόπιτα με σφολιάτα

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 2 φωλιές φιδέ σπασμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Για τον κιμά

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο χοντροκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 καρότα χοντροτριμμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί (ή κονιάκ)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την γέμιση

Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά, να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και τα αφήνουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 5-6′.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας και 1/2 φλ. νερό.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του.

Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για τα φύλλα

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο.

Σπάμε τις φωλιές φιδέ πάνω του. 

Ρίχνουμε τη γέμιση σε μία στρώση και καλύπτουμε  με τριμμένο κασέρι.

Από πάνω βάζουμε μία στρώση φέτες ντομάτας.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω.

Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.

Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις.

Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια, τη λαδώνουμε ή την αλείφουμε με διάλειμμα αυγού και προσθέτουμε το σουσάμι.

Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 °C και μετά χαμηλώνουμε στους 180 °C και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμη 50 περίπου λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά.

Διαφήμιση
https://www.argiro.gr/recipe/pasxalini-kimadopita/