Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Αν αφήσουμε τη φλούδα, τρίβουμε καλά με σφουγγάρι.
- Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διαφανείς, με μαντολίνο. Η ομοιόμορφη κοπή είναι βασική για τραγανά τσιπς.
- Τοποθετούμε τις φέτες σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό 2 φορές για να φύγει το άμυλο.
- Ξεπλένουμε τις φέτες σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να είναι διάφανο.
- Απλώνουμε τις πατάτες σε πετσέτα σε ταψί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία πριν τηγανιστούν.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθιά κατσαρόλα. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγες φέτες κάθε φορά, χωρίζοντας τες με τρυπητή κουτάλα ώστε να μην κολλήσουν.
- Τηγανίζουμε περίπου 2½–3 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα. Θυμηθείτε ότι συνεχίζουν να ψήνονται 1 λεπτό ακόμη μετά το βγάλσιμο από το λάδι.
- Στραγγίζουμε τα τσιπς σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις.
- Προσθέτουμε μπαχαρικά όσο είναι ζεστά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη κ.ά.).
- Για ακόμα πιο τραγανά τσιπς πατάτας, τα στεγνώνουμε σε φούρνο 130°C στον αέρα για 5 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
ΤΣΙΠΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να φτιάξετε τα τσιπς πατάτας στο φούρνο:
- Προετοιμάστε 2 ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, ώστε να απλωθούν οι φέτες πατάτας χωρίς να καλύπτει η μία την άλλη.
- Αλείψτε ή ψεκάστε καλά με λάδι και τις δύο πλευρές των φετών.
- Πασπαλίστε με ανθό αλατιού ή τα μπαχαρικά της επιλογής σας.
- Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150–160°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
- Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο 5–10 λεπτά. Ανεβοκατεβάστε τα ταψιά στα μισά του ψησίματος για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Tips
- Επιλέγουμε πατάτες κατάλληλες για τηγάνισμα.
- Ξεπλύνετε πολύ καλά τις φέτες πατάτας πριν το τηγάνισμα για να φύγει όλο το άμυλο – μόνο έτσι θα γίνουν τραγανά.
- Αρωματίστε τα τσιπς με ό,τι μπαχαρικό ή βότανο σας αρέσει: ρίγανη, πάπρικα, BBQ sauce, αποξηραμένο σκόρδο ή κρεμμύδι, ξύδι ή τριμμένη παρμεζάνα.
- Τηγανίστε τα λίγα λίγα σε άφθονο, καυτό λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα χωρίς να πέσει η θερμοκρασία.
- Στραγγίστε τα καλά με τρυπητή κουτάλα (ιδανικά “αράχνη”) και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρετε.









