Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Να θυμάστε ότι πρέπει να επιλέξετε πατάτες ιδανικές για τηγάνισμα. Αυτά τα chips είναι ιδανικά σνακ (snack) για μικρούς και μεγάλους.
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Αν επιλέξετε να αφήσετε την φλούδα πάνω, τρίψτε πολύ καλά με σφουγγάρι την φλούδα της πατάτας.
- Σε μαντολίνο κόβουμε πολύ λεπτές φέτες πατάτας, σχεδόν διαφανείς. Είναι βασικό για τα τραγανά τσιπς πατάτας, να είναι κομμένες οι πατάτες σε ομοιόμορφες διάφανες φέτες.
- Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
- Αφήνουμε να σταθούν για 5’ κι έπειτα αλλάζουμε το νερό 2 φορές.
- Με προσοχή ξεπλένουμε τα τσιπς πατάτας σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, να φύγει όλο το άμυλό τους. Στο τελευταίο πλύσιμο πρέπει το νερό να τρέχει διάφανο και καθαρό.
- Σε μια ταψι τοποθετούμε μία πετσέτα, απλώνουμε σειρά σειρά τα πατατάκια και τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα.
- Αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.
- Για να γίνουν τραγανά τα σπιτικά πατατάκια δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία πάνω τους όταν μπουν στο καυτό λάδι.
- Βάζουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα.
- Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε λίγα πατατάκια, ρίχνοντας βροχηδόν στο καυτό λάδι.
- Με μία τρυπητή κουτάλα τα χωρίζουμε ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους στο τηγάνισμα.
- Τηγανίζουμε για περίπου 2-1/2 με 3’ μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα.
- Όσο προχωράει το τηγάνισμα θα δείτε ότι παίρνουν χρώμα πιο γρήγορα.
- Να θυμάστε ότι τα τσιπς (chips) πατάτας, όταν τα βγάλετε από το καυτό λάδι συνεχίζουν να ψήνονται για 1’ ακόμα όποτε θα σκουρύνουν κι άλλο.
- Με κουτάλα «αράχνη» τρυπητή, στραγγίζουμε την πρώτη δόση των chips από το καυτό λάδι και απλωτά τα ρίχνουμε σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να στεγνώσουν.
- Συνεχίζουμε το τηγάνισμα και με τα υπόλοιπα τσιπς πατάτας σε δόσεις.
- Δώστε τη γεύση που αγαπάτε στα σπιτικά πατατάκια, με ανθό αλατιού, χοντροαλεσμένα πιπέρια, ρίγανη, πάπρικα ή ό,τι άλλο σας αρέσει όσο είναι ακόμα ζεστά, ώστε να κολλήσει.
- Μόλις τελειώσουμε με όλα τα πατατάκια τα απλώνουμε στο μεγάλο ταψί της κουζίνας και τα στεγνώνουμε τελείως σε χαμηλό φούρνο στους 130°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 5’.
- Βαζουμε παπρικα εαν τα θελουμε κατευρα
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αρωματίστε τα σπιτικά πατατάκια με ό,τι βότανο ή μπαχαρικό σας αρέσει. Ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, πάπρικα, bbq sauce, αποξηραμένο σκόρδο ή κρεμμύδι, ξύδι, ή και τριμμένη παρμεζάνα.
- Πρέπει να ξεπλύνετε πολύ καλά τα τσιπς πατάτας για να φύγει όλο το άμυλο πριν τα τηγανίσεις. Μόνο έτσι θα γίνουν πολύ τραγανά.
- Γρήγορο τηγάνισμα σε άφθονο καυτό λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα, είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνουν πολύ τραγανά. Ιδανικά, να τηγανίζετε τα chips λίγα λίγα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα χωρίς να πέφτει η θερμοκρασία του καυτού λαδιού με μεγάλη ποσότητα πατάτας.
- Στραγγίστε πολύ καλά τα πατατάκια από το λάδι, ιδανικά με κουτάλα αράχνη με μεγάλες τρύπες και στέγνωσέ τα τελείως σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρεις για σνακ (snack).
ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Αν θέλετε να αποφύγετε τελείως το τηγάνισμα, μπορείτε να αλλάξετε λίγο την εκτελεση και να τα φτιάξετε στο φούρνο και να γίνουν το σνακ (snack) της ημέρας.
- Θα χρειαστείτε 2 ταψια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, γιατί πρέπει να βάλετε απλωτά τα πατατάκια στο φούρνο.
- Αλείψτε πολύ καλά και τις 2 πλευρές με λάδι ή ακόμα καλύτερα ψεκάστε με λάδι τα πατατάκια και από τις δυο πλευρές.
- Πασπαλίστε τα με ανθό αλατιού.
- Τοποθετήστε τα ώστε να μην καλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη, αλλιώς δεν θα ψηθούν σωστά.
- Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150-160°C για περίπου 30’ να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
- Καλύτερα πιο χαμηλός φούρνος με 5-10’ παραπάνω ψήσιμο γιατί στεγνώνουν σωστά και παίρνουν πιο ξανθό χρώμα. Ανεβοκατεβάστε τα ταψια στα μισά του ψησίματος.