Πατάτες ογκρατέν

Υλικά

Για τις πατάτες ογκρατέν

  • 1 kg πατάτες
  • 300 γρ. έμενταλ
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 2 - 4 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε μικρές πατάτες baby.

Καθαρίζουμε τη φλούδα και τις βράζουμε σε κατσαρόλα. 

Τις καλύπτουμε με νερό και τις βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

Τσιμπάμε με το πιρούνι για να δούμε αν έχει μαλακώσει και η καρδιά τους.

Τις πιο χοντρές πατάτες σπάστε τες με ένα πιρούνι στη μέση πριν τις στρώσετε στο ταψί.

Αν χρησιμοποιήσουμε μικρές πατάτες, τις βάζουμε κατευθείαν σε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος ή σε ένα μικρό ταψί, σε μια στρώση.

Κόβουμε τα τυριά σε μικρά καρέ και τα προσθέτουμε στις πατάτες.

Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί στο ταψί.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30Χ20 εκ. με βάθος 6 εκ. για να μη ξεχειλίσει η κρέμα στο ψήσιμο. 

Μπορείτε να βάλετε από 2 μέχρι 4 σκελίδες ανάλογα πόσο ένταση σκόρδου θέλετε στο φαγητό σας.

Τέλος, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200ºC για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να κρεμώσει το μίγμα  και να δούμε χοντρές φουσκάλες στο ταψί.

Όταν έχει ψηθεί, λιώνουν τα τυριά και κάνει ελαφριά κρούστα.

Είναι καλύτερο να σερβίρονται ζεστές  για μεγαλύτερη απόλαυση.

https://www.argiro.gr/recipe/patates-ograten/