Πέστο αβοκάντο

Υλικά

Για τη σάλτσα πέστο αβοκάντο

  • 1 φλ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό
  • 2 ώριμα μαλακά αβοκάντο
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη παρμεζάνα (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα πέστο αβοκάντο

Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, με το σκόρδο, το κουκουνάρι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Χτυπάμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο να λιώσει καλά και να γίνει κρέμα το μείγμα.

Προσθέτουμε το αβοκάντο και πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό.

Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοτριμμένη παρμεζάνα.

Μυστικά για το πέστο αβοκάντο

Η βουτυράτη υφή του και η πλούσια γεύση του αβοκάντο μέσα στη συνταγή, κάνει το πέστο αβοκάντο ιδανικό για να το βάλετε σε μακαρονάδα, να το αλείφετε σε μπρουσκέτες, να το κάνετε γέμιση σε σάντουιτς, ντρέσινγκ σε σαλάτες και να το αναμίξετε με γιαούρτι σε ένα ιδιαίτερο ντιπ.

Πέστο με καταπράσινο χρώμα
Μπορείτε το πέστο αβοκάντο που θα περισσέψει, να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας μέσα σε γυάλινο σκεύος για 3-4 επιπλέον ημέρες. Όμως, επειδή το πέστο οξειδώνεται αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο και να σκεπάσετε το πέστο σας με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια του. Έτσι θα διατηρήσει το πράσινο χρώμα του χωρίς να γίνει χακί ή ανοιχτό καφέ.

Λόγω της ύπαρξης του αβοκάντο στην συνταγή δεν μπορούμε να το διατηρήσουμε για παραπάνω χρονικό διάστημα όπως το κανονικό πέστο.

Παίξτε με τη γεύση του
Μπορείτε να βάλετε εκτός από βασιλικό, φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή αν σας αρέσει η έντονη γεύση του, κόλιανδρο. Κάντε μίξη των βοτάνων και δημιουργείτε το δικό σας πέστο, με τη σφραγίδα σας.

Όχι μόνο κουκουνάρι στο πέστο
Μπορείτε να βάλετε ωμή ψίχα από φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο, καρύδι ή φουντούκια. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και τη γευστική σας παλέτα να σας καθοδηγήσει. Γιατί ως γνωστόν, «περί ορέξεως …»

Αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του σκόρδου και δεν το αγαπάτε ιδιαίτερα, τότε μπορείτε να πολτοποιήσετε στο πέστο ψημένο σκόρδο ή να προσθέσετε λίγο σκορδόλαδο. Δηλαδή να πολτοποιήσετε σκελίδες σκόρδου με ελαιόλαδο, να αφήσετε να καθίσει το σκόρδο στην βάση του βάζου και να χρησιμοποιήσετε λίγο από το αρωματισμένο ελαιόλαδο για να δώσετε ένταση και ταυτότητα στο πέστο σας.

Τυρί στο πέστο
Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό, ώριμο και νόστιμο τυρί. Παρμεζάνα παλαιωμένη, ώριμο πεκορίνο, μετσοβάνα παλαιωμένη (εκπληκτικό τυρί από το Μέτσοβο), ή ακόμα κι ένα ώριμο λαδοτύρι Νάξου (με υφή παλαιωμένης παρμεζάνας και κορυφαία γεύση) είναι ιδανικό γι’ αυτήν την υπέροχη σάλτσα.

https://www.argiro.gr/recipe/pesto-avokanto/