Πετιμεζόπιτα

Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια. Γίνεται με ελαιόλαδο, κανελογαρύφαλα και παριανό πετιμέζι. Το πετιμέζι στην κουζίνα του Αιγαίου παίζει τον ρόλο της ζάχαρης.

Εύκολη
1:10

10-12 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα

πετιμεζοπιτα - κεικ με πετιμεζι

Υλικά

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ με το σύρμα το λάδι, το πετιμέζι και το κρασί.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
  3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ενσωματώνουμε το μισό αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι. Ρίχνουμε στη συνέχεια και το υπόλοιπο ανακατεύοντας απαλά
    μέχρι να απορροφηθεί πλήρως – δεν δουλεύουμε πολλή ώρα το μείγμα από τη στιγμή που θα μπει όλο το αλεύρι.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. σουσάμι.
  6. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και κουνάμε το σκεύος να ισιώσει η επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
  7. Ψήνουμε το κέικ με πετμέζι σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου
    μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  8. Εναλλακτικά, την ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160°C.
  9. Η αφράτη και αρωματική πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της και η λάμα του βγαίνει στεγνή από ζύμη.
  10. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Tips

  • Ζεσταίνουμε λίγο πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι και, μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο, έτσι όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με το μείγμα.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.
  • Η ποσότητα του αλευριού που θα βάλουμε εξαρτάται από την πυκνότητα του πετιμεζιού. Αν το πετιμέζι είναι αραιό, ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι για να έχει το τελικό μείγμα την υφή και τη σύσταση της ζύμης του κέικ.
  • Αν αρχίσει να παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια του γλυκού, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί για να ψηθεί σωστά.
Απόρρητο