Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές. Κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρους και ίνες.
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 5-6′ να μαλακώσουν ενώ ανακατεύουμε τακτικά.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και λίγο αλάτι και τις σοτάρουμε για 5′ ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και προσθέτουμε πιπέρι.
- Λαδώνουμε ρηχό ταψί 36-38 εκ. Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα ακτινωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, πάνω στην γέμιση.
- Σκεπάζουμε την πιπερόπιτα με άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Στρώνουμε τα φύλλα μας ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
- Ραντίζουμε πεταχτά με λίγες σταγόνες νερού και χαϊδεύουμε να βραχεί η επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα και 10′ μέχρι να ξεκολλάει όλη η πίτα από το ταψί.
- Αφήνουμε την πιπερόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά και μετά τη σερβίρουμε.
ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ
- Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση.
- Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά.
- Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
- Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.
- Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού.
- Αλείφουμε την πίτα με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- 10′ μετά το ψήσιμο χαμηλώνουμε στους 180°C ή στους 160°C, αντίστοιχα.
- Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Tips
- Αν χρησιμοποιήσετε τη σφολιάτα, πριν βάλετε τη γέμιση πάνω στο φύλλο πασπαλίστε ελάχιστο σιμιγδάλι ή φρυγανιά πάνω στη σφολιάτα, για να μαζέψει όλα τα υγρά της πίτας και να ξεροψήσει καλά τη βάση της.