Εκτέλεση
Για τα ποντιακά πισία με τυρί και πατάτα, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, το αλεύρι, το λάδι, το όξινο στοιχείο λεμόνι ή ξύδι, τη μαγιά κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το νερό και με κουτάλι ανακατεύουμε τη ζύμη να γίνει μπάλα. Αλευρώνουμε τα χέρια και ζυμώνουμε την ζύμη για λίγα λεπτά στον πάγκο, να γίνει ελαστική απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Πιάνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο.
Βρέχουμε με το δάχτυλο περιμετρικά το στρογγυλό φύλλο για να κολλήσει η ένωση στο κλείσιμο.
Βάζουμε τη γέμιση τυρί ή πατάτα και κλείνουμε την πίτα σε μισοφέγγαρο.
Πατάμε τις άκρες με πιρούνι να σφραγίσουμε τη γέμιση.
Με το πιρούνι τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια στα πισία, να φύγει η υγρασία και να φουσκώσουν ομοιόμορφα.
Αφού τελειώσουμε με όλα τα πισία, τηγανίζουμε για 3-4 ´ σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Μπορούμε επίσης να ψήσουμε τα πισία στο φούρνο. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 25′ περίπου στους 180 βαθμούς C στον αέρα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Για τη γέμιση με τυρί και πατάτα
Για τα πισία με πατάτα και φέτα, βάζουμε την πολτοποιημένη πατάτα σε μπολ.
Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στις πατάτες.
Προσθέτουμε το αυγό, λίγο πιπέρι κι αν θέλουμε λίγη ρίγανη. Ζυμώνουμε το μίγμα με πιρούνι να γίνει σαν ζύμη η γέμιση.
Για τη νηστίσιμη γέμιση με πατάτα
Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μπορείς να το δέσεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο λάδι για περισσότερη νοστιμιά.
Μπορείς αντί για ρίγανη, να βάλεις ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο.
Μυστικά για τα ποντιακά πισία
-Παίξε με τη γέμιση γιατί η ζύμη για τα ποντιακά πισία εκτός από νόστιμη είναι και πασπαρτού και πάει παντού.
-Τα πισία, αφού τα γεμίσετε, μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα ώστε να μην καούν στην κατάψυξη.
Αφού ήδη έχουν πάρει το φούσκωμα τους και τα γεμίσετε είναι έτοιμα για κατάψυξη. Παγωμένα όπως είναι μπορείτε να τα βάλετε στο καυτό τηγάνι ή να τα ψήσετε στο φούρνο αφού τα λαδώσετε ελαφρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα.
-Αν έχετε χρόνο αφήστε τα παγωμένα πισία να ξεπαγώσουν για 1 ώρα. Γίνονται πιο αφράτα στο τηγάνι.
-Τα πισία μπορείτε να τα γεμίσετε με σκέτο τυρί, φέτα ή με φέτα και αυγό. Επίσης μπορείτε να τα γεμίσετε με βραστή πατάτα λιωμένη, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μυρωδικά.
-Παίξτε με την γέμιση ανάλογα με τα υλικά που έχετε και προτιμάτε!
Ψάχνετε για παραδοσιακές ποντιακές συνταγές; Δείτε περισσότερες εδώ!