Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα. Κόβουμε το λευκό τμήμα σε χοντρές ροδέλες με μαχαίρι.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι ή μια πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κομμένα πράσα, προσθέτοντας 1/4 του φλιτζανιού νερό.
- Αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, να πιούν τα υγρά τους και να γίνουν πιο ελαφριά για το πρασόρυζο.
- Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να γίνουν διάφανα, αναδεικνύοντας τη γλυκύτητά τους.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, ώστε να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε το φαγητό να σιγοκοχλάζει.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 17 λεπτά. Ανακατεύουμε που και που, προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα πράσα.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Στα 15-16 λεπτά βρασμού, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα πράσινα φύλλα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στύβουμε και το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και το καπάκι, και αφήνουμε το πρασόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να απορροφήσει τα υγρά του.
- Σερβίρουμε ζεστό, με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
Tips
- Επιλέγετε πάντα πράσα τρυφερά και όχι πολύ χοντρά. Το πράσινο μέρος των πράσων μπορείτε να το φυλάξετε για την παρασκευή ζωμού ή σούπας – προσθέτει πλούσιο άρωμα και γεύση.
- Για σπυρωτό πρασόρυζο, ξεπλύνετε πολύ καλά το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από άφθονο νερό, μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό.
- Στραγγίστε το καλά και προσθέστε τον χυμό ενός λεμονιού, ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού. Με αυτή την τεχνική, ακόμα και ρύζι με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο διατηρείται σπυρωτό και δεν λασπώνει κατά το βράσιμο.
- Λίγο καρότο μέσα στα υλικά απογειώνει τη γεύση και δένει υπέροχα με τη φυσική γλύκα του πράσου και του κρεμμυδιού.
- Το πρασόρυζο χρειάζεται σιγανό βράσιμο, σε μέτρια φωτιά, για σωστό αποτέλεσμα και απαλή υφή.
- Τα φρέσκα βότανα τα προσθέτουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσουν τα αρώματα, το χρώμα και τη φρεσκάδα τους.
- Τέλος, λίγες κουταλιές ωμό ελαιόλαδο στο τελείωμα βοηθούν στο σωστό «χείλωμα» του φαγητού και διατηρούν το ρύζι σπυρωτό μέχρι το σερβίρισμα.